Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Μητροπολίτης Αίνου Λουκάς Πετρίδης (1888-1899)

Μητροπολίτης Αίνου
Λουκάς Πετρίδης (1888-1899)

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση του Μητροπολίτου Βεροίας Λουκά Πετρίδη. Γεννήθηκε στη Μάδυτο της Θράκης. Απόφοιτος της θεολογικής σχολής της Χάλκης υπηρέτησε την Εκκλησία από σημαντικές θέσεις. Αναφέρεται ως άνθρωπος ανώτερης μόρφωσης και παιδείας, πατριώτης και μυημένος στη Μακεδονική υπόθεση την οποία υπηρέτησε κατά τα χρόνια της αρχιερατείας του.

Για πρώτη φορά εκλέχθηκε ως Μητροπολίτης Σερρών το 1866 και παρέμεινε μέχρι το 1888.

Μετετέθη στην Μητρόπολη Αίνου το 1889, επαρχία την οποία διαποίμανε με αφοσίωση ένδεκα χρόνια ως το 1899. Επί αρχιερατείας του άρχισαν οι εργασίες (1892) για την ανοικοδόμηση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Δεδέ-αγάτς (σημερινή Αλεξανδρούπολη).

Το 1899 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως. Στο σύντομο διάστημα της αρχιερατείας του έδωσε σπουδαία ώθηση και αγωνίστηκε για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου, συστήνοντας πολλά σχολεία και Παρθεναγωγεία και διορίζοντας δασκάλους.

Το 1909 μετατίθεται στην Μητρόπολη Βεροίας στην οποία παρέμεινε μόλις για δυο έτη. Το Πατριαρχείο τον κάλεσε στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας (1911), όπου και πέθανε τον Δεκέμβριο του 1912.