Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά

Ο Βυζαντινός ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστός ως Αγιά-Σοφιά ή απλά η Μεγάλη εκκλησιά ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και την οθωμανική περίοδο.

Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας  βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους  ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της.

Στα πλαίσια αυτού του διαχρονικού και πανανθρώπινου ενδιαφέροντος η ομάδα έρευνας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Στην Πόλη στην Αγιά-Σοφιά».

Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι φανταστικό  με προορισμό την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια,  οι μαθητές εξερευνώντας τον χώρο του μουσείου και παίζοντας ένα ανακαλυπτικό παιχνίδι  μαζεύουν τους "θησαυρούς" τους που είναι διασκορπισμένοι στις αίθουσες. Τέλος, παρακολουθώντας το χρονικό του κτισίματος της Αγίας Σοφίας έχουν την δυνατότητα να  αναδομήσουν ένα ναό με τα αντικείμενα που ανακάλυψαν.



Φάσεις εκπαιδευτικού προγράμματος


Φάση 1η
Υποδοχή των μαθητών στο Μουσείο. Εισαγωγή στο θέμα. Καταιγισμός ιδεών.

Φάση 2η
Δίνεται σε όλους τους μαθητές ένα διαβατήριο και ένα εισιτήριο. Στη συνέχεια,  καλούνται να ανακαλύψουν  στις αίθουσες του μουσείου το αντικείμενο που εικονίζεται στο εισιτήριο τους.

Φάση 3η
Οι μαθητές  χωρίζονται σε ομάδες και με την βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών  ψάχνουν να βρουν τις μινιατούρες των  εκθεμάτων που είναι διασκορπισμένες στις αίθουσες του μουσείου.

Φάση 4η
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την κοινή σύναξη των μαθητών στο αίθριο. Εκεί, παρακολουθώντας  το χρονικό του κτισίματος της Αγίας Σοφίας αναδομούν ένα ναό με τα αντικείμενα που ανακάλυψαν.