Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6-12-2007 Εορτασμός Πολιούχου Αγίου Νικολάου

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
 
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος ο Πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρουπόλεως, Άγιος Νικόλαος, αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας. Στις τελετές προσκεκλημμένοι του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κολουέζι (Αφρικής) κ. Μελέτιος. 
Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κολουέζι κ. Μελετίου, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής και πλήθους κόσμου, ενώ τους ύμνους του Εσπερινού απέδωσαν με την δέουσα μεγαλοπρέπεια οι δύο χοροί των ιεροψαλτών που αποτελούνταν, όπως κάθε χρόνο, ο μεν δεξιός χορός από τους ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ο δε αριστερός από τους ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προλόγισε τους προσκεκλημμένους Μητροπολίτες και αντιφώνησε ο χοροστατών Θεοφ. Επίσκοπος Κολουέζι κ. Μελέτιος, ο οποίος μίλησε επικαίρως για τον Άγιο Νικόλαο, ενώ αναφέρθηκε και στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Επισκοπή Κολουέζι του Κογκό στην Αφρική, βοηθώντας χιλιάδες Αφρικανούς αδελφούς μας να γνωρίσουν την Ορθόδοξη πίστη και την Ελληνική παράδοση. Υπενθυμίζουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κτίζει, με χρήματα που προέρχονται από προσφορές των πιστών υπέρ της Εξωτερικής Ιεραποστολής, ένα σχολείο στο χωριό Λουμπουμπάσι της Επισκοπής Κολουέζι, το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να εγκαινιασθεί το επόμενο Πάσχα.
 

Την Πέμπτη, κυριώνυμη ημέρα, τελέσθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Κολουέζι κ. Μελετίου και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου των τοπικών αρχόντων και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως. Ο Ναός παρέμεινε ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι τα μεσάνυχτα πλήθος κόσμου πέρασε για να προσκυνήσει τον προστάτη Άγιο της πόλεως.

(Φωτογραφίες ιερέως π. Πέτρου Κηπουρού)