Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

29/8/-2/9/2015. Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στην Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.

Στη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου από τις 29 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου του 2015 συμμετείχε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου μαζί με τους υπόλοιπους Ιεράρχες των λεγομένων Νέων Χωρών, από τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων www.amen.gr «Οι λόγοι που οδήγησαν στην σύγκληση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και η παρουσίαση των σύγχρονων συνθηκών εντός των οποίων καλείται η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας να καταθέσει τη μαρτυρία της στον κόσμο βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάξεως των Ιεραρχών του Θρόνου που πραγματοποιείται από το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πέραν.
Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των Μητροπολιτών των λεγομένων Νέων Χωρών. Στο σημείο αυτό και εκτός κειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι περιήλθε σε γνώση του η πληροφορία περί κάποιου παραπικρασμού του Αρχιεπισκόπου Αθηνών γιατί δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση του Πατριαρχείου να προσκαλέσει τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών αλλά και επειδή δεν ετέθη το θέμα κατά την συνάντηση που είχαν στη Γενεύη, τον περασμένο Ιούνιο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διευκρίνισε ότι αφενός ακολουθήθηκε η τάξη και το Πατριαρχείο απέστειλε τις προσκλήσεις στους ενδιαφερόμενους Ιεράρχες δια της Αρχιγραμματείας της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφετέρου σε ότι αφορά τη μη ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη αυτό συνέβη διότι, όπως είπε, δεν είχε ληφθεί ακόμα τότε η σχετική συνοδική απόφαση. Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση αγνόησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθως ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της Συνάξεως για την ανταλλαγή των απόψεων πρόσωπο με πρόσωπο για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Θρόνο και την Εκκλησία ενόψει μάλιστα και της επικείμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, τον ερχόμενο Μάιο. Όπως τόνισε κανένα μέσο όπως η αλληλογραφία, η τηλεφωνική επικοινωνία ακόμα και η σύγχρονη διαδικτυακή και ψηφιακή επικοινωνία μπορούν να υποκαταστήσουν την άμεση κατά πρόσωπο επικοινωνία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μάλιστα ανέφερε ότι θα δοθεί η ευκαιρία να λυθούν απορίες και να διευκρινιστούν ζητήματα που κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διαστρεβλωμένα μέσω της ειδησεογραφίας που προσφέρεται στο διαδίκτυο και η οποία πολλές φορές στοχεύει κατά του Οικουμενικού Θρόνου. Έχοντας επισημάνει κατά την έναρξη της ομιλίας του ότι η Σύναξη δεν θα ασχοληθεί με διοικητικής φύσεως ζητήματα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου επί διαφόρων ζητημάτων όπως για την ενδυνάμωση της Πανορθοδόξου συνεργασίας, για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην κατεύθυνση προστασίας της φύσης εξάροντας στο σημείο αυτό την συμβολή του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη για την πορεία της Οικουμενικής κίνησης και του διαλόγου ιδιαιτέρως με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, υπογράμμισε την ανάγκη του διαλόγου και της καταλλαγής σε αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς.» (Πηγή: www.amen.gr)
Επιστρέφοντας στην Αλεξανδρούπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, παραχώρησε συνέντευξη στο www.amen.gr και τον κ. Νίκο Παπαχρήστου και αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στην Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου εδώ.
* Στην φωτογραφία ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος υπογράφει στον Κώδικα της Ινδίκτου. Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα Φως Φαναρίου.