Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

3/9/2015. Η ονομαστική Εορτή του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Την Πέμπτη 3η Σεπτεμβρίου 2015 η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας, και εόρτασε την ονομαστική του εορτή ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος.

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου 2015 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σισανίου κ. Παύλου, Πρεβέζης κ. και του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας για τον επιστηριγμό τους σε μία δύσκολη εποχή και για τις ευχές τους που ενδυναμώνουν τον εκάστοτε Επίσκοπο στην αποστολή του και αντευχήθηκε σε όλους πλούσια την Χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή τους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατά τον εορτασμό των ονομαστηρίων του ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, τίμησε έναν διακεκριμένο συντοπίτη μας. Πριν την απόλυση του Εσπερινού της Τετάρτης ο Μητροπολίτης μας τίμησε με το παράσημο της Μητροπόλεώς μας, αυτό της Αγίας Γλυκερίας, τον κ. Δημήτρη Καρυπίδη, ο οποίος διακρίνεται στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα της κολύμβησης για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο Δημήτρης Καρυπίδης κατοικεί από το 1993 κατοικεί μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Είναι Άτομο με Αναπηρία αφού πάσχει εκ γενετής από ατελή οστεογένεση βαριάς μορφής τύπου ΙΙΙ και ασχολείται με συστηματικά με την κολύμβηση, από τον Οκτώβριο του 2012 στην αγωνιστική κατηγορία S1, η οποία είναι η κατηγορία της βαρύτερης μορφής αναπηρίας. Εντός του 2015 στο διεθνές meeting «IDM Berlin 2015», κατέκτησε 2 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια στα αγωνίσματά του, ενώ προκρίθηκε στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο της Βραζιλίας.
Το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2015 παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Πανηγυρικός Όρθρος της εορτής του Αγίου Ανθίμου χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας και προεξήρχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σισανίου κ. Παύλου.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης μας δέχθηκε ευχές για την εορτή του από τους επισήμους και τον κόσμο στο Επισκοπείο στους οποίους, ως αντίδωρο των ευχών, έδωσε – κατ' έθος – το νέο ημερολόγιο τσέπης της Μητροπόλεως μας για το 2016. Τον Μητροπολίτη μας επισκέφθηκαν αρκετοί Μητροπολίτες ώστε να του ευχηθούν “Έτη Πολλά” για την ονομαστική του εορτή. Το μεσημέρι στο Επισκοπείο του ευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Κοζάνης κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος , Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρου , ο Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Να ευχηθούμε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας έτη πολλά και ευλογημένα, ανέφελη και πολύκαρπη ποιμαντορία, με υγεία, σύνεση και την παρά Θεού δύναμη στο έργο του, επ’  ωφελεία του πληρώματος της ακριτικής Μητροπόλεώς μας και προς δόξαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
*Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γιάννη Ναλμπάντη.