Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

22/10/2015. Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου το βράδυ τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου από το Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο η αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου.

Αυτή η Θεία Λειτουργία τελούνταν στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων και αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Χαρακτηριστικό αυτής της Λειτουργίας είναι οι εκτενείς ευχές που αναγινώσκει ο ιερέας, ότι τελείται στο κέντρο του σολέα απέναντι από το εκκλησίασμα και ότι οι πιστοί μεταλαμβάνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Μπορεί να τελείται δυο φορές το χρόνο, την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 23 Οκτωβρίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. 

Στη  Θεία Λειτουργία, παρά τη δυνατή βροχή, συμμετείχε  πλήθος πιστών  που  προσήλθε στον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την πρωτότυπη αυτή Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. 

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και σε άλλους Ναούς της Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής όπου φυλάσσεται τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.