Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ 
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Ο Σύλλογος των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως συστάθηκε με την υπ' αριθμ. 322/2010 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρουπόλεως. Ο Σύλλογος προήλθε μετά την διάλυση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Έβρου "Κωνσταντίνος Πρίγγος" και την σύσταση των κατά Μητροπόλεις Συλλόγων στον Νομό. Στον Σύλλογο ανήκουν όσοι εκ των Ιεροψαλτών και φίλων της Βυζαντινής Μουσικής εγγραφούν στα Μητρώα του Συλλόγου. Τον Μάρτιο του 2011 συνεκλήθη η 1η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και διορίσθηκε το 1ο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο για την διετία 2023-2025 απαρτίζεται από τους:
1. Γεώργιο Δροσάκη, Πρόεδρο
2. Χρήστο Παπαναστασίου, Γραμματέα
3. Ευστράτιο Μπονδούκα, Ταμία
4. Αναστάσιο Λιόγα, Μέλος
5.Χρήστο Χρυσόπουλο, Μέλος


ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

Η Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως ιδρύθηκε το 1985 από τον αείμνηστο πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Γεώργιο Σβιντρίδη με συμμετοχή σε σημαντικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα αποτελείται από ιεροψάλτες που διακονούν σε ναούς της Μητροπόλεώς μας και μαθητές του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου της πόλεώς μας. 

Κύριοι σκοποί της χορωδίας είναι η προβολή της Ψαλτικής Τέχνης, η κατά το δυνατόν τελειότερη μουσική κατάρτιση των ιεροψαλτών και η ανάδειξη νέων  μέσω της διδασκαλίας και της συμμετοχής τους στα αναλόγια, η ψαλμώδηση ιερών ακολουθιών σε διάφορες λατρευτικές συνάξεις και η παρουσίαση του μουσικού πλούτου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών στο ευρύτερο κοινό.   

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς σε πανηγύρεις των πολιούχων Αγίων σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, στα «Ελευθέρια» της Αλεξανδρουπόλεως και σε πολλές άλλες λειτουργικές, πολιτιστικές και εθνικοθρησκευτικές εκδηλώσεις. Είχε δε την τιμή όλα αυτά τα χρόνια να ψάλλει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ορφέα ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια  και στην τελετή αφής της φλόγας των Special Olympics.

Τον Μάϊο του 2011 μετέβη στην Ρουμανία, στην Αρχιεπισκοπή Ριμνικίου (Ramnicu Valcea) και έψαλλε σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Hurezi και στον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής.

Πραγματοποίησε επίσης εγγραφές ύμνων, οι οποίες προβλήθηκαν σε ξεχωριστές εκπομπές από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. 
Το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη εγγραφή ψηφιακού δίσκου με τον Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα. 
Το 2018 εξέδωσε το μουσικό βιβλίο "ΤΡΙΩΔΙΟ" του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γεωργίου Ραιδεστηνού του Β' συνοδευόμενο από ομώνυμο ψηφιακό δίσκο με μέλη του Τριωδίου.



Χοράρχες της Χορωδίας
  • 1985-2001 (+) Γεώργιος Σβιντρίδης, Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξ/πόλεως.
  • 2001-2006 Στέλιος Δεληγιαννίδης, τ. Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξ/πόλεως.
  • 2006-σήμερα Γεώργιος Δροσάκης, Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξ/πόλεως.