Όταν οι χριστιανοί δεν μπορούν να κάνουν τον κόσμο αυτό Παράδεισο, τότε ας τον εμποδίζουν να γίνει Κόλαση (Ολ. Κλεμάν)  

Τετράφωνη Ευρωπαϊκή Χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

Τετράφωνη Ευρωπαϊκή Χορωδία 
του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

Η τετράφωνη  ευρωπαϊκή χορωδία του ενοριακού κέντρου της Αγίας Κυριακής Αλεξ/πολης, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1999, με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου του ιερού ναού π. Αναστάσιου Βλαβιανού, καθώς και με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ του Α’.

Σήμερα (2015) με τις ευλογίες και τις ευχές του νέου μας Μητροπολίτου κ. ΑΝΘΙΜΟΥ του Β’ και με υπεύθυνο τον  Προϊστάμενο του Ναού π. Άνθιμο Ρεγγίδη, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για δεκατη έκτη συνεχή χρονιά.

Η χορωδία αριθμεί περίπου 35 μέλη και στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τραγούδια που καλύπτουν όλους τους μουσικούς χώρους όπως π.χ. δημοτικά τραγούδια, τραγούδια δυτικής μουσικής, εκκλησιαστικούς ύμνους και έντεχνα τραγούδια παλαιοτέρων αλλά και σύγχρονων συνθετών.

Η χορωδία έχει προσκληθεί και συμμετάσχει τόσο σε διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στην Αλεξ/πολη (π.χ. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Αθήνα, Πειραιά, Τρίκαλα, Ελευθερούπολη, Σουφλί, Τυχερό, Σαμοθράκη και Φέρες.

Τον Απρίλιο του 2002, συμμετείχε στο διαγωνισμό χορωδιακού τραγουδιού που διοργάνωσε η Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (Χ.Ο.Ν.), παράρτημα του ομίλου UNESCO, στον Πειραιά, με τη συμμετοχή 17 χορωδιών και απέσπασε το 1ο βραβείο.

Στις 30 Νοεμβρίου 2002, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσίασε το πρόγραμμά της σε Έλληνες της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένη του Παναγιωτάτου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Τον Μάιο του 2003 και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Θράκης, σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.

Το καλοκαίρι του 2003, πραγματοποίησε σειρά  εκδηλώσεων σε πόλεις της Κρήτης (Σητεία, Χανιά, Ηράκλειο κ.α.) όπου παρουσίασε το  ρεπερτόριο της.

Τον Νοέμβριο του 2004 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή την ενθρόνιση του νέου μας Μητροπολίτου κ. Ανθίμου του δευτέρου, παρουσίασε για δεύτερη φορά από την ίδρυση της, το πρόγραμμα της στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό κυρό Χριστόδουλο στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια

Αναμφισβήτητα κορυφαία στιγμή για την χορωδία, απετέλεσε η συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 15 Ιανουαρίου του 2006, με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή,  σε μια μουσική βραδιά που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν επίσης η κόρη του αείμνηστου συνθέτη και ο δημοφιλής τραγουδιστής  Κώστας Μακεδόνας.

Το καλοκαίρι του 2006 κυκλοφορεί τον πρώτο της ψηφιακό δίσκο με τίτλο «4φωνη Ευρωπαϊκή χορωδία Ενοριακού Κέντρου Αγίας Κυριακής Αλεξανδρούπολης 7 χρόνια Παρουσίας (1999-2006)».

Το Πάσχα του 2008 συμμετέχει στο χορωδιακό φεστιβάλ που διοργανώνει στην Κύπρο ο Δήμος Λακατάμειας και στη συνέχεια δίνει, αυτόνομα πλέον κι άλλες συναυλίες σε δήμους της Μεγαλονήσου.

Το Πάσχα του 2009 επισκέπτεται την Ρουμανία, προσκεκλημένη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού και δίνει δύο συναυλίες στην πόλη του Γαλατσίου.

Στις 20 Μαΐου του 2009 προσκαλεί σε συναυλία που δίνει στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και παρουσιάζει ενώπιον του, τραγούδια από δισκογραφικές του δουλειές.

Την  1η Νοεμβρίου 2009, δίνει στην Αλεξανδρούπολη επετειακή συναυλία, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων διαρκούς μουσικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας και όχι μόνο.

Στις 10 Ιουλίου 2010, δίνει συναυλία στην πόλη Nesembar (Μεσημβρία) της Βουλγαρίας, ενώ την επόμενη χρονιά, πάλι στην ίδια χώρα, από 24 έως 27 Μαρτίου 2011 δίνει δύο συναυλίες στις πόλεις Γκόλτσε Ντέλτσεφ (Άνω Νευροκόπι) και Ράτζλογκ, στην περιοχή του Μπάνσκο, φιλοξενούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ (+).

Μαέστρος της χορωδίας και της ορχήστρας είναι ο κ. Βασίλειος Γρένδας, καθηγητής μουσικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου.