Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Τετράφωνη Ευρωπαϊκή Χορωδία του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

Τετράφωνη Ευρωπαϊκή Χορωδία 
του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως

Ιστορικό Χορωδίας
Η τετράφωνη  ευρωπαϊκή χορωδία του ενοριακού κέντρου της Αγ.Κυριακής Αλεξ/πολης, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1999, με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου του ιερού ναού π. Αναστάσιου Βλαβιανού και με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ Ρούσσα. 

Φέτος (2017-18) με τις ευλογίες και τις ευχές του νέου μας Μητροπολίτου κ. ΑΝΘΙΜΟΥ (Κουκουρίδη) και με καινούργιο πλέον προϊστάμενο τον π. Άνθιμο Ρεγγίδη, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά.

Η χορωδία αριθμεί περίπου 35 μέλη και στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τραγούδια που καλύπτουν όλους τους μουσικούς χώρους όπως π.χ. δημοτικά τραγούδια, τραγούδια δυτικής μουσικής, εκκλησιαστικούς ύμνους και έντεχνα τραγούδια παλαιοτέρων αλλά και σύγχρονων συνθετών.

Μαέστρος της χορωδίας και της ορχήστρας είναι ο κ. Βασίλης Γρένδας, καθηγητής μουσικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Έβρου.

ΠληροφορίεςΜπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη χορωδία και στο Facebook πληκτρολογώντας: Ευρωπαϊκή Χορωδία Αγ. Κυριακής Αλεξανδρούπολης. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Βασίλης Γρένδας (μαέστρος) 6947816675   (email : bgrendas@gmail.com ). 

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τους ιερείς του ναού της Αγίας Κυριακής στο 25510-28819.



Κυριότερες Εμφανίσεις
Η χορωδία έχει προσκληθεί και συμμετάσχει τόσο σε διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στην Αλεξ/πολη (π.χ. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Αθήνα, Πειραιά, Τρίκαλα, Ελευθερούπολη, Σουφλί, Σαμοθράκη, Φέρες, Νάουσα και Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο του 2002, συμμετείχε στο διαγωνισμό χορωδιακού τραγουδιού που διοργάνωσε η Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (Χ.Ο.Ν.), παράρτημα του ομίλου UNESCO, στον Πειραιά, με τη συμμετοχή 17 χορωδιών και απέσπασε το 1ο βραβείο.

Τον Απρίλιο του 2002 συμμετέχει σε αφιέρωμα που κάνει η εκπομπή «Αρχονταρίκι» του πρώτου καναλιού της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Στις 30 Νοεμβρίου 2002, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσίασε το πρόγραμμά της σε Έλληνες της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένη του Παναγιωτάτου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Τον Μάϊο του 2003 και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Θράκης, σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.

Το καλοκαίρι του 2003, πραγματοποίησε σειρά  εκδηλώσεων σε πόλεις της Κρήτης   ( Σητεία, Χανιά, Ηράκλειο κ.α. ) όπου παρουσίασε το  ρεπερτόριο της.

Τον Νοέμβριο του 2004 και στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, παρουσίασε για δεύτερη φορά από την ίδρυση της, το πρόγραμμα της στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος (+) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Αναμφισβήτητα κορυφαία στιγμή για την χορωδία, απετέλεσε η συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 15 Ιανουαρίου του 2006, με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή,  σε μια μουσική βραδιά που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν επίσης η κόρη του αείμνηστου συνθέτη και ο δημοφιλής τραγουδιστής  Κώστας Μακεδόνας.

Το καλοκαίρι του 2006 κυκλοφορεί τον πρώτο της ψηφιακό δίσκο με τίτλο «4φωνη Ευρωπαϊκή χορωδία Ενοριακού Κέντρου Αγίας Κυριακής Αλεξανδρούπολης 7 χρόνια Παρουσίας (1999-2006)».

Το Πάσχα του 2008 συμμετέχει στο χορωδιακό φεστιβάλ που διοργανώνει στην Κύπρο ο Δήμος Λακατάμειας και στη συνέχεια δίνει, αυτόνομα πλέον κι άλλες συναυλίες σε δήμους της Μεγαλονήσου.

Το Πάσχα του 2009 επισκέπτεται την Ρουμανία, προσκεκλημένη του Μητροπολίτου Ιασίου, Γαλατσίου και Μπραΐλας και δίνει δύο συναυλίες στην πόλη του Γαλατσίου.

Στις 20 Μαΐου του 2009 προσκαλεί σε συναυλία που δίνει στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και παρουσιάζει ενώπιον του, τραγούδια από δισκογραφικές του δουλειές.

Την  1η Νοεμβρίου 2009, δίνει στην Αλεξανδρούπολη επετειακή συναυλία, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων διαρκούς μουσικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας και όχι μόνο.

Στις 10 Ιουλίου 2010, δίνει συναυλία στην πόλη Nesebar (Μεσημβρία) της Βουλγαρίας, ενώ την επόμενη χρονιά, πάλι στην ίδια χώρα, από 24 έως 27 Μαρτίου 2011 δίνει δύο συναυλίες στις πόλεις Gotse Delcev (Άνω Νευροκόπι) και Razlog, στην περιοχή του Bansko, φιλοξενούμενη από τον Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ.

Kατά τη διάρκεια της Μ. Σαρακοστής του 2011 παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, ω γλυκύ μου έαρ», βασισμένη στον Επιτάφιο Θρήνο καθώς και στην ποιητική συλλογή «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς επισκέπτεται το Lecce και πραγματοποιεί συναυλίες στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Το Νοέμβριο του 2011 παρουσιάζει στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξ/πολης τη μουσική παράσταση  «Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης – Δύο Νόμπελ, δύο εποχές» (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και 40 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, το έτος 2011).

Τον Απρίλιο του 2012 επισκέπτεται τους Έλληνες ομογενείς της Ουγγαρίας και δίνει συναυλία στη Βουδαπέστη, η οποία μάλιστα μαγνητοσκοπείται και μεταδίδεται τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα του 2012 από κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της όμορφης αυτής χώρας. 

Το Νοέμβριο του 2012 καθώς και τον Μάρτιο του 2013 παρουσιάζει στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξ/πολης τη μουσική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗΣ  ΕΝΘΥΜΙΟΝ», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, 1922-2012).

Το Φεβρουάριο του 2014 παρουσιάζει στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξ/πολης  το μουσικό παραμύθι «Ποιο το χρώμα της αγάπης», το οποίο βασίζεται σε στίχους τραγουδιών των Λουδοβίκου των Ανωγείων και Μαρίας Θωίδου.

Στις 30 Ιουλίου 2014 δίνει συναυλία στην Ιεράπετρα Κρήτης συμμετέχοντας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις  «Κύρβεια 2014», ενώ την επόμενη χρονιά (27-6-2015) εμφανίζεται στο νησί της Σαμοθράκης στα πλαίσια του εορτασμού των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Τέλος τον Μάϊο του 2017 συμμετέχει στο 2ο εαρινό φεστιβάλ χορωδιών στη Θεσσαλονίκη αποσπώντας ευμενή σχόλια και κριτικές.