Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Σχολή Αγιογραφίας "Η Αγία Γλυκερία"

ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ "Η ΑΓΙΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ"

Η Σχολή Αγιογραφίας «Η Αγία Γλυκερία» ιδρύθηκε το 2014 από τη Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως κατόπιν παρότρυνσης και επιθυμίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, με υπεύθυνες για τη διδασκαλία της βυζαντινής τέχνης της αγιογραφίας τις αδελφές Μυρσίνη και Δήμητρα Κορδώνια.

Τα μαθήματα διδάσκονται στο υπόγειο χώρο του Σταυριδείου Ξενώνα "Ο Άγιος Στέφανος" της Μητροπόλεως (είσοδος από την οδό Αμφιπόλεως), ο οποίος προσφέρεται, προκειμένου άνθρωποι όλων των ηλικιών να έρθουν κοντά στη βυζαντινή ιστορία μέσω της διδασκαλίας της Αγιογραφίας.

Η Μυρσινη και η Δημητρα Κορδώνια, διδάσκουν στους μαθητές και μαθήτριές τους (αρχάριους και προχωρημένους, όλων των ηλικιών), όλα τα «βήματα» και τις γνώσεις για τη δημιουργία βυζαντινών φορητών εικόνων αλλά και τοιχογραφιών.

Κατά την διάρκεια του μαθητικού έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα έργα της βυζαντινής τέχνης.

Στο τέλος έκαστου μαθητικού έτους παρατίθεται έκθεση με τα έργα των μαθητών και μαθητριών της σχολής, η οποία είναι ανοικτή και στο ευρύ κοινό το οποίο μπορεί να διαπιστώσει από κοντά μέσω της σχολής και των μαθημάτων, πώς το πνεύμα του Βυζαντίου έχει μεταφερθεί στη σύγχρονη εποχή μέσω της Αγιογραφίας, η οποία λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των ανθρώπων με την εκκλησιαστική μας παράδοση.