Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/12/2015. Πανήγυρις Πολιούχου Αγίου Νικολάου και έλευση Τιμίου Ξύλου.

Την 6η Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Κατά αυτήν την ημέρα η Αλεξανδρούπολη εορτάζει και πανηγυρίζει τον Πολιέα της Καθέδρας της και προστάτη της στον ιστορικό και περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό της.

Φέτος κατά την πανήγυρη του πολιούχου Αγίου Νικολάου, η πόλη, η Μητρόπολη και η ευρύτερη περιοχή βίωσαν την μεγάλη τιμή και ευλογία της ελεύσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από τα Ιεροσόλυμα. 

Το ιερό κειμήλιο της πίστεώς μας μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ενώ για τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου προσεκλήθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.

Το απόγευμα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2015 ο Σεβ. Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος μετέφερε το Τίμιο Ξύλο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί, στην πλατεία του Ναού, το υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων κλήρος, άρχοντες και πλήθος λαού που κατέκλυσε τον Ναό. 


Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία της υποδοχής του Τιμίου Ξύλου, στο τέλος της οποίας ωμίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του δικαίου αιτήματος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και του ακριτικού λαού του Έβρου να μεταφερθεί το ιερότερο κειμήλιο της Ορθοδοξίας από την Αγία Γη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ανταπαντώντας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τον εκπρόσωπό του Σεβ. Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο για τη μεγάλη ευλογία που επεφύλαξαν στο λαό του Έβρου με τη μεταφορά του Τιμίου Ξύλου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος δώρισε στο Μητροπολίτη μας αντίγραφο της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και του άστρου της Βηθλεέμ.

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων. Στον Εσπερινό, κατ’ έθος, συνέψαλλαν οι χοροί των ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας από το δεξιό αναλόγιο και οι ιεροψάλτες της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου από το αριστερό αναλόγιο. Στο τέλος του Εσπερινού ωμίλησε προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.


Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως της εορτής του Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. 

Ο Μητροπολιτικός Ναός γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που προσερχόταν και περίμενε επί πολλή ώρα υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσει το Τίμιο Ξύλο και το λείψανο του Αγίου Νικολάου. Κατά την ώρα του Κοινωνικού ο προεξάρχων Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος  κ. Ησύχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Αγίου Νικολάου που τον κατέστησαν «άνθρωπο του Θεού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και πριν την λιτανεία ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε τον νέο Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης και του παρέδωσε ως δώρο μία εικόνα του Αγίου Νικολάου. 

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι το λιμάνι προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, ενώ οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος κρατούσαν στους ώμους τους ως ευλογία την εικόνα του Αγίου. Εμπρός από το Λιμεναρχείο αναπέμφθηκε δέηση υπέρ βοηθείας και διαφυλάξεως των ναυτιλομένων και των πλεόντων στις θάλασσες της περιοχής μας.

Το Τίμιο Ξύλο παρέμεινε στη Μητρόπολή μας μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το μεσημέρι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ο Μητροπολιτικός Ναός παρέμεινε ανοικτός όλο το 24ωρο, ενώ χιλιάδες κόσμου όλες τις ώρες της ημέρας και της νύκτας προσέτρεξαν στη Χάρη του, προσευχήθηκαν σ’ αυτό και ακούμπησαν επάνω στο Ζωοποιό Ξύλο του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, όλες τις αγωνίες, τις θλίψεις, τις χαρές, τις ευχές και τις προσευχές που είχαν στη ψυχή τους.

Φωτογραφίες: Γιάννης Ναλμπάντης

Ο Μητροπολιτικός Ναός φωταγωγημένος για την πανήγυρή του.
Αναμένοντας το Τίμιο Ξύλο.
Η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου
Οι τρεις Μητροπολίτες μεταφέρουν το Τίμιο Ξύλο.

Οι πολιτικοί άρχοντες.

Οι στρατιωτικοί άρχοντες
Η Δοξολογία της υποδοχής του Τιμίου Ξύλου
Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος δωρίζει αντίγραφο της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας
Πλήθος κόσμου κατά τον Εσπερινό.
Η Αρτοκλασία στον Εσπερινό
Πριν την λιτανεία.

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου


Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου


Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου


Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Δέηση στο Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου

Η Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου