Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

22/1/2016. Τρισάγιο στη μνήμη του π. Νικήτα Βουτυρά

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος και ιερείς της Μητροπόλεώς τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού π. Νικήτα Βουτυρά, προϊσταμένου της Αδελφότητος Θεολόγων "Η ΖΩΗ", ο οποίος διετέλεσε από το 1973 έως το 1996 ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας.
Το τρισάγιο παρακολούθησαν και αρκετοί πιστοί που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του π. Νικήτα, καθώς η εξόδιος ακολουθία έχει προγραμματισθεί να γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα.


Ο Μητροπολίτης μας στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στην σεμνή προσωπικότητα του π. Νικήτα για την οποία η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως οφείλει πολλά κατά την υπερεικοσαετή διακονία του μακαριστού αρχιμανδρίτου σε αυτήν.

Βιογραφικό σημείωμα π. Νικήτα Βουτυρά
Ο μακαριστός αρχιμανδρίτης π. Νικήτας (κατά κόσμον Νικήτας) Βουτυράς του Εμμανουήλ και της Αικατερίνης γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1929 στην Κέα Κυκλάδων.

Έλαβε το πτυχίο Θεολογίας στις 28 Φεβρουαρίου 1955.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς στις 8 Σεπτεμβρίου 1973. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 9 Σεπτεμβρίου 1973 από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Διορίσθηκε ως διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 28 Απριλίου 1974 από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιο Χρόνη και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας με την υπ’ αριθμ. 1335/422/8-4-1974 Πράξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 24 Ιουλίου 1992 ενεγράφη στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου της Μητροπόλεώς μας. Ανέλαβε την οργάνωση των Κατάσκηνώσεων της Μητροπόλεώς μας στην Μάκρη. Εξομολογούσε και κήρυττε σε όλους τους Ναούς μας και στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου και του Κέντρου Νεότητος, ενώ εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Πατερικές Εμπειρίες» και αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό ΓΝΩΡΙΜΙΑ.

Στις 18/12/1996 απολύθηκε από ιεροκήρυκας λόγω συμπληρώσεως του 67ου έτους της ηλικίας του. Ανέλαβε ως Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων "Η ΖΩΗ" στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του. Τακτικά επισκεπτόταν την Αλεξανδρούπολη και κήρυττε στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος.

Εκοιμήθη το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 87 ετών.