Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

30/1/2016. Εορτή Τριών Ιεραρχών στη Μητρόπολή μας.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η Πατρίδα μας εόρτασε τους Προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας, τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. 


Ο κοινός εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε από τα μέσα του 11ου αιώνα στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα.

Λόγω του Σαββάτου, τα σχολεία της Επαρχίας μας παρακολούθησαν τη μαθητική Θεία Λειτουργία στους Ναούς την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, οπότε και αναγνώσθηκε και επίκαιρο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπεία παιδιών με τις σημαίες από το 3ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ των εκπαιδευτικών και των μαθητών και μνημόσυνο για τους ευεργέτες της Παιδείας στην πόλη μας και για τους αποθανόντες εκπαιδευτικούς.

Ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε σε όλους τους καθηγητές και δασκάλους να συνεχίσουν το σημαντικό έργο της διαπαιδαγωγήσεως και μορφώσεως των ελληνοπαίδων μας, ένα έργο που αναγνωρίζει η κοινωνία και στηρίζει. Ευχήθηκε δε να μη χαθεί το χαμόγελο από τα πρόσωπα των μικρών παιδιών και με τη βοήθεια των δασκάλων τους να αγαπήσουν τα γράμματα και να γίνουν χρήσιμα μέλη της πατρίδος μας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε κέρασμα προς τους εκπαιδευτικούς στο Επισκοπείο.