Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/2/2016. Συνάντηση του Μητροπολίτη μας με εκπροσώπους των αγροτών.

Από τη συνάντηση του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου με τους αγρότες

- «Δεν ωφελεί σε μία Ε.Ε., η οποία καταρρέει,  εμείς να θέλουμε να παριστάνουμε τους καλούς μαθητές και στην ουσία  πίσω μας να καταστρέφουμε έναν ολόκληρο λαό»
- «(…)αν ο αγροτικός κόσμος γυρίσει πίσω χωρίς να δικαιωθεί, σε κάποιο βαθμό, (…) φοβάμαι ότι ο λαός μας δεν θα έχει καμία ικμάδα αντιδράσεως ή εκφράσεως όλης αυτής της αγωνίας την οποία βιώνουμε και ως έθνος και ως Ε.Ε.»
- «(…) θα είμαστε καταδικασμένοι στην μοίρα μας. Μια μοίρα χώρας τραγικά φτωχής σε μια ευρύτερη οικονομική Ένωση, η οποία παραπαίει».


«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν τα αξιοποιεί αυτά τα αιτήματα των αγροτών προκειμένου  να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της χώρας μας στην Ε.Ε. Δεν ωφελεί σε μία Ε.Ε., η οποία καταρρέει,  εμείς να θέλουμε να παριστάνουμε τους καλούς μαθητές και στην ουσία πίσω μας να καταστρέφουμε έναν ολόκληρο λαό. Βλέπετε ότι η καρέκλα πλέον των υπεύθυνων πολιτικών της χώρας μας είναι μια ηλεκτρική καρέκλα. Σε μια Ευρώπη που καταρρέει εμείς οφείλουμε να πάρουμε το μέρος του λαού μας. Να αξιοποιήσουμε δηλαδή την κινητοποίηση των αγροτών προκειμένου να εμφανίσουμε στην Ευρώπη ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Όχι να την εμφανίζουμε ωραιοποιημένη». 

Με αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος έδωσε το στίγμα της συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία των αγροτών του νοτίου Έβρου και διήρκησε πολύ περισσότερο από μία ώρα. Η συνάντηση έγινε το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου με τους αγρότες να επισκέπτονται τον Μητροπολίτης στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως με σκοπό να του εκθέσουν τα προβλήματά τους και να ζητήσουν την ευλογία του και την συμπαράστασή του στον πολυήμερο αγώνα τους. Έτσι, ο κ. Άνθιμος  είχε την ευκαιρία να ακούσει τα αιτήματα και την αγωνία των αγροτών που βρίσκονται εδώ και περισσότερες από 35 μέρες στους δρόμους, εξέφρασε την κατανόηση για το δίκαιο του αγώνα τους και τόνισε: «Υποθέτω ότι αν ο αγροτικός κόσμος γυρίσει πίσω χωρίς να δικαιωθεί, σε κάποιο βαθμό, στα σημαντικότερα σημεία τα οποία βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι με αυτόν τον τραγικό τρόπο, αν δεν δικαιωθούν, τότε φοβάμαι ότι ο λαός μας δεν θα έχει καμία ικμάδα αντιδράσεως ή εκφράσεως όλης αυτής της αγωνίας την οποία βιώνουμε και ως έθνος και ως Ε.Ε.».  Μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρόκειται για ένα «κοινωνικό φαινόμενο» γιατί «είτε το καταλαβαίνουν όλοι είτε δεν το καταλαβαίνουν, είναι μία κατάσταση πρωτοφανής για την Ελλάδα, η οποία φανερώνει όλο τον προβληματισμό, όλη την αγωνία, όλο το αδιέξοδο που έχει νιώσει ο αγροτικός κόσμος. Αλλά το περίεργο είναι ότι δεν είναι μόνο ο αγροτικός κόσμος αφού και σε αυτή την αμηχανία βρίσκεται όλος ο λαός μας».

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και με ενοχλεί αφάνταστα που κανένας πολιτικός χώρος δεν πήρε ουσιαστικά το μέρος των αγροτών ακόμα και οι εκλεγμένοι βουλευτές του λαού μας δεν στάθηκαν δίπλα στους αγρότες», σημείωσε ο κ. Άνθιμος και συνέχισε εξηγώντας με νόημα: «Συμπαράσταση όχι λαϊκίστικα αναβαίνοντας πάνω στις πλατφόρμες να τους ξεγελάμε και μετά να ψηφίζουμε ό,τι υπαγορεύει το κόμμα, αλλά να μπορέσουν ουσιαστικά να κωδικοποιήσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που είναι διαφορετικά σε κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας μας, να παρουσιαστούν με μία πραγματική εικόνα στην κυβέρνηση».

Λαμβάνοντας  τα μηνύματα της κοινωνίας ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι «ακούω που λένε ότι σε ορισμένα θέματα οι αγρότες δεν έχουν δίκιο και δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι έτσι. Αλλά να  ξεκαθαρίσει και να κωδικοποιηθεί το ζήτημα αυτό ώστε να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας που είναι ένας αγώνας ολοκλήρου του λαού μας».

Και κατέληξε ο κ. Άνθιμος, σχολιάζοντας την εικόνα με την στάση των άλλων κοινωνικών ομάδων οι οποίες «με πόση ανοχή δέχονται και την μικρή ταλαιπωρία όταν οι δρόμοι είναι κλειστοί, όταν τα τελωνεία είναι κλειστά. Γιατί δείχνει αυτή την ανοχή ο λαός μας; Γιατί ουσιαστικά συμπαρατάσσεται και καταλαβαίνει αυτό το ζήτημα, το γεγονός, το κοινωνικό γεγονός, που είναι η κινητοποίηση των αγροτών. Αν  κι αυτό δεν δικαιωθεί, τότε πλέον θα είμαστε καταδικασμένοι στην μοίρα μας. Μια μοίρα χώρας τραγικά φτωχής σε μια ευρύτερη οικονομική Ένωση, η οποία παραπαίει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να σταθούμε δίπλα στον εαυτό μας, δίπλα στην ψυχή μας και δίπλα στα συμφέροντα του λαού μας».