Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

29/4/2016. Μεγάλη Παρασκευή στην Μητρόπολή μας.

Την Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016, το πρωί στη Μητρόπολή μας τελέστηκαν στους Ιερούς Ναούς οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.




Αποκαθήλωση στο Μητροπολιτικό Ναό
Ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Πριν το Ευαγγέλιο του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας απηύθυνε ομιλία προς το πολυπληθές εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού Ναού (ολόκληρη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου εδώ). Αμέσως μετά τελέσθηκε η Αποκαθήλωση του σώματος του σταυρωμένου Χριστού και η περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό μέχρι το κουβούκλιο του Τάφου.




Περιφορά Επιταφίου στα Κοιμητήρια
Μετά το πέρας της Αποκαθήλωσης τελέσθηκαν στα δύο Κοιμητήρια της πόλεως η περιφορά του Επιταφίου. Ο Μητροπολίτης μας προεξήρχε στην περιφορά στο Α' Κοιμητήριο της πόλεως και στο τέλος ευχήθηκε καλή Ανάσταση σε όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, ενώ εξήρε τον πολιτισμό της πίστεώς μας που σέβεται και τιμά τους νεκρούς της.






Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Αετοχωρίου
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αετοχωρίου ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ναό των Θρακών Αγίων από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Η Αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού τελέσθηκε φέτος για πρώτη φορά από τον Σταυρό που είχε τοποθετηθεί σε ύψωμα δίπλα στον Ναό, ενώ ακολούθως η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε από τον Ναό των Θρακών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου βρισκόταν το κουβούκλιο του Επιταφίου.







Περιφορά Επιταφίου στο Λιμάνι της πόλεως
Το απόγευμα στις 5.30' τελέσθηκε στο μικρό λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, ο Μητροπολίτης μας και ιερείς τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ναυτικών και ψαράδων της πόλεως και της Σαμοθράκης που πνίγηκαν κατά καιρούς στη θάλασσα. Αμέσως μετά τελέσθηκε περιφορά του Επιταφίου μέσα σε πλοιάριο στα νερά του λιμένος.




Όρθρος Μ. Σαββάτου και περιφορά του Επιταφίου 
Τέλος το βράδυ τελέσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Πλήθη κόσμου κατέκλυσαν τους Ιερούς Ναούς, έψαλλαν τα Εγκώμια για το θάνατο του Χριστού και ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των πόλεων και των χωριών της Επαρχίας μας.