Όταν οι χριστιανοί δεν μπορούν να κάνουν τον κόσμο αυτό Παράδεισο, τότε ας τον εμποδίζουν να γίνει Κόλαση (Ολ. Κλεμάν)  

14/5/2016. Ελευθέρια Αλεξανδρουπόλεως.

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 96η επέτειο από την ενσωμάτωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα.


Για την εορτή των "Ελευθερίων" προσεκλήθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας χοροστατούντος και η αρτοκλασία του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού μίλησε προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας ο οποίος δανειζόμενος την φράση από τον Ακάθιστο Ύμνο "Χαίρε ο τόμος εν ω, δακτύλω εγγέγραπται...", αναφέρθηκε στη Θεοτόκο που παρομοιάζεται ως τόμος, ως ζωντανή πλάκα πάνω στην οποία αποτυπώθηκε ο Λόγος του Θεού, αφού η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό για να μας απελευθερώσει από τις αμαρτίες μας. Παρομοίως η Παναγία ξαναέγινε ο τόμος πάνω στον οποίο γράφτηκε η ελευθερία των κατοίκων της Αλεξανδρουπόλεως πριν από 96 χρόνια.

Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερώτριας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων της περιοχής μας.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Κατά την ώρα του Κοινωνικού μίλησε στο εκκλησίασμα για το αγαθό της ελευθερίας που έχουμε στην πατρίδα μας και δεν το είχαμε σε εκτίμηση μέχρι τώρα, αλλά ήρθε καιρός να εκτιμήσουμε όσα αγαθά και αρετές έχουμε οι Έλληνες για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε ως λαός.

Αμέσως μετά αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, τον οποίο ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε θερμά στην πόλη μας, εξαίροντας ταυτόχρονα το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εξεφώνησε η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Γκουλιάμα.

Φωτογραφίες: Γ. Ναλμπάντης-Χ. Παπαναστασίου

Οι Μητροπολίτες στον Εσπερινό.

Η Είσοδος του Εσπερινού


Η αρτοκλασία

Η ευλογία των άρτων

Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας μιλάει στο εκκλησίασμα

Η Λιτανεία

Οι Μητροπολίτες στη Λιτανεία

Η Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας

Η Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ενώ παίρνει "Καιρό" στον Όρθρο

Από τη Θεία Λειτουργία

Από τη Θεία Λειτουργία

Η δέηση "Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού..." από τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος μνημονεύει στη Μεγάλη Είσοδο

Οι πολιτικοί άρχοντες

Οι στρατιωτικοί άρχοντες

Από τη Θεία Λειτουργία

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κηρύττει τον θείο λόγο.

Ανάγνωση του Πρακτικού των Ελευθερίων

Τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας με τις σημαίες

Η Δοξολογία των Ελευθερίων