Όταν οι χριστιανοί δεν μπορούν να κάνουν τον κόσμο αυτό Παράδεισο, τότε ας τον εμποδίζουν να γίνει Κόλαση (Ολ. Κλεμάν)  

26/7/2016. Ο Μητροπολίτης μας στην πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου Χαλκίδος.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγυρίσθηκε στην Χαλκίδα η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.


Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του οικείου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέσθηκε η Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Χαλκίδας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και με τη συμμετοχή των λοιπών Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου και των Αρχόντων της περιοχής.

Η  Ιερά Λιτανεία σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος κήρυξε, με λόγο πλούσιο θεολογικά και εξαιρετικά σύγχρονο, το θείο λόγο προς τους ευσεβείς προσκυνητές της Αγίας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την Χαλκίδα, αναφερθείς, με αφορμή το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ άλλων, στην Αλήθεια που για την Εκκλησία υποστασιάζεται σε πρόσωπο, το πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού, η πίστη προς τον Οποίο δεν αποτελεί υπόθεση της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου, αφού ο Χριστός δεσπόζει αγαπητικά σε όλο τον κόσμο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «Εκείνος που έσπασε τις ταφόπλακες του Άδη, δεν μπορεί να ξανακλειστεί στον τάφο». Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε διαμέσου της Παραλίας προς την Παλαιά Γέφυρα και κατέληξε στον Ιερό Ναό της Πολιούχου.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ηρωισμού για όλους τους χριστιανούς.