Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

8-9/7/2016. Επίσημη επίσκεψη Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Σαμοθράκη.

Την Σαμοθράκη επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 


Ο Μακαριώτατος κατέπλευσε στο ακριτικό νησί με σκάφος του Λιμενικού, ενώ κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι της Καμαριώτισσας τον προϋπάντησαν και τον συνόδευσαν αλιευτικά σκάφη Σαμοθρακιτών ψαράδων. Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός από πλήθος κατοίκων που τον υποδέχθηκαν στο λιμένα και του προσέφεραν δώρα. Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Χώρας όπου προσκύνησαν τις κάρες και τα λείψανα των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης. Στη Χώρα τον υποδέχθηκαν κάτοικοι και τα παιδιά των σχολείων που του τραγούδησαν ύμνους και τραγούδια για το καλωσόρισμα. Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης στην Παλαιόπολη και το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου και ξεναγήθηκε στα μνημεία του νησιού.

Το πρωί του Σαββάτου ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του ανέβηκαν για προσκύνημα στο απόκρημνο Παρεκκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας στο βουνό Σάος. Από εκεί μετέβη στο Στρατόπεδο "ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ", όπου συναντήθηκε με τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του 41 Συντάγματος. Ακολούθως, επισκέφθηκε το υπό κατασκευήν Ελαιουργείο του νησιού που απότελεί μία πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων λαδιού και βιολογικού λιπάσματος. Από εκεί επισκέφθηκαν το χωριό Προφήτης Ηλίας για γεύμα. 

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Μακαριώτατος κατέπλευσε στην Αλεξανδρούπολη με σκάφος του Λιμενικού και από το Αεροδρόμιο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ επέστρεψε με την απογευματινή πτήση στην Αθήνα.