Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/8/2016. Πανήγυρις Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεξανδρουπόλεως.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 η Εκκλησία μας εόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στη Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο μεγαλόπρεπος Ενοριακός Ναός στην περιοχή της Εξωπόλεως.


Την Παρασκευή 5 Αυγούστου το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας μίλησε επικαίρως σχετικά με τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως προς το πολύπληθές εκκλησίασμα που γέμισε τον Ναό και το προαύλιό του.

Ανήμερα της εορτής, το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ιερουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Ο Μητροπολίτης μας στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων γενικότερα από την χριστιανική βάση της με αποτέλεσμα να εισχωρήσει το Ισλάμ στην Ευρώπη και να φοβάται πλέον ο κόσμος να κυκλοφορήσει και να συναθροισθεί σε διάφορα μέρη. Κάλεσε τους χριστιανούς να μείνουν κοντά στο Χριστό και στην Εκκλησία, γιατί όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Χριστός δίδαξε την αγάπη και να βλέπουμε τους ανθρώπους ως αδελφούς κι όχι σαν εχθρούς τους οποίους ή θα εκμεταλλευτούμε ή θα προσπαθήσουμε να εξοντώσουμε. Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο στη σύγχρονη Ελλάδα ενοχλεί τόσο πολύ η Εκκλησία και τα περί αυτήν τη στιγμή που δεν κηρύττει την μισαλλοδοξία αλλά την αγάπη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή όλων των ανθρώπων και κάλεσε γονείς, δασκάλους και καθηγητές να αντιδράσουν στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των θρησκευτικών, της προσευχής, του σχολικού εκκλησιασμού και την γενικότερη απομάκρυνση των παιδιών από την Εκκλησία και το Χριστό. Όπως είπε "στα 600 χρόνια σκλαβιάς Υπουργείο Παιδείας ήταν ο γονιός, ο δάσκαλος, ο παπάς που μάθαιναν στα παιδιά να κρατούν τις ρίζες τους, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε τους πρώτους καρπούς των αμπελιών κατά το έθος της εορτής και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον π. Λάμπρο Αραμπατζή που συμπλήρωσε 32 χρόνια ιερωσύνης. Στην πανήγυρη συμμετείχαν και δυο ιερείς από τη Ρωσία, ο π. Ιωάννης και ο π. Γεώργιος.