Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

3/9/2016. Εορτή Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Την 3η Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας, και άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος.

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας της εορτής του Αγίου Ανθίμου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο Θεοφ. Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ιερείς από την Γεωργία (οι οποίοι φιλοξενούνται μαζί με παιδιά στις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως) και ιερείς από γειτονικές περιοχές και ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, τους ιερείς και όλο το εκκλησίασμα για την παρουσία τους στην εορτή του και παρακάλεσε άπαντες να εύχονται και να προσεύχονται για τον Επίσκοπό τους, όπως κάνει και ο ίδιος καθημερινά για όλους. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης μας βράβευσε τέσσερα παιδιά ιερέων τα οποία εισήλθαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές κατά τις φετινές εξετάσεις.


Μετά το πέρας του Εσπερινού στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μητροπολίτου μας μουσική συναυλία, ενώ παράλληλα στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου η Σχολή Αγιογραφίας «Αγία Γλυκερία» πραγαμτοποίησε έκθεση βυζαντινών εικόνων.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Νειλουπόλεως (από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Γενναδίου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο Κοινωνικό μίλησε προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Ανθίμου και στα προσόντα και χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας επίσκοπος σήμερα. Ανταπαντώντας ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά όλους τους παρευρισκομένους Μητροπολίτες, τους τοπικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες, τους ιερείς και το λαό για τις ευχές προς το πρόσωπό του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο Μητροπολίτης μας δεχόταν ευχές από πολύ κόσμο που επισκέπτονταν για να εκφράσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την τιμή στο πρόσωπο του Επισκόπου τους.