Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Ο Ναός σου Κύριε

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Ο ορθόδοξος ναός είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου (ορατού και αοράτου). Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με την ευχαριστιακή σύναξη. Οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν, μπαίνοντας οι πιστοί στον ναό, για να συμμετάσχουν στη θεία λατρεία και την ευχαριστιακή σύναξη, να εγκαταλείπουν προς ώρας τα εγκόσμια και να εισέρχονται στη σφαίρα του υπεραισθητού. Γι' αυτό τα πάντα μέσα στον ναό έχουν το βαθύτερο συμβολισμό τους, ώστε να δίνονται στους πιστούς μηνύματα σωτηρίας.

Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: 

«Ο Ναός σου, Κύριε»

Οι μαθητές, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, μπορούν να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική των ναών, τη γενική εικόνα των χώρων ενός ναού, τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά τη θεία λατρεία καθώς και τους συμβολισμούς τους. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες κοσμούν το εσωτερικό μιας εκκλησίας.