Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

31/12/2016. Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως και Πρωτοχρονιάτικη Αγρυπνία.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο της Μητροπόλεώς μας η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας για τους ιερείς, τους λαϊκούς υπάλλήλους και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.


Η αίθουσα του Επισκοπείου γέμισε ασφυκτικά από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Μητροπόλεως και τις οικογένειές τους. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την συμβολή τους στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως κατά το παρελθόν έτος. Ευχήθηκε δε να έχουν ένα ευλογημένο νέο έτος 2017 κάτω από τη σκέπη του Θεού και να δουν τις ευλογίες Του στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους.

Έπειτα τα μικρά παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και ο Μητροπολίτης μας τους μοίρασε το κομμάτι τους και μαζί ως δώρο ένα παιχνίδι, ένα επίκαιρο παραμύθι και μία σοκολάτα. Ακολούθησαν και οι μεγαλύτεροι συνεργάτες κληρικοί και λαϊκοί που έλαβαν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου το κομμάτι της βασιλόπιτας και αντάλλαξαν τις εόρτιες ευχές. Το φλουρί της πίτας "έπεσε" στον π. Χρυσοβαλάντη Καραγιαννόπουλο, εφημέριο της Ενορίας του Απαλού.

Μετά την κοπή της πίτας, δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε η καθιερωμένη εδώ και λίγα χρόνια Πρωτοχρονιάτικη Αγρυπνία, που διήρκεσε μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ήταν μιά πνευματική ευκαιρία για πολλούς συμπολίτες μας που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να υποδεχθούν τον νέο χρόνο. Ο Μητροπολίτης μας στο τέλος της Αγρυπνίας ευχήθηκε ανάλογα προς όλους και έκοψε την βασιλόπιτα για όλο το εκκλησίασμα.