Όταν οι χριστιανοί δεν μπορούν να κάνουν τον κόσμο αυτό Παράδεισο, τότε ας τον εμποδίζουν να γίνει Κόλαση (Ολ. Κλεμάν)  

29/1/2017. Εορτή Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 εορτάσθηκε στη Μητρόπολή μας και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η μνήμη του Καππαδόκα Οσίου Δημητρίου από το χωριό Μιστί.


Τα λείψανα του Οσίου μέχρι προ λίγων ετών φυλάσσονταν από τον Σύλλογο Καππαδοκών της περιοχής μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Ιάννα και παρεδόθησαν στην Μητρόπολή μας και ειδικότερα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Για την πανήγυρη του Οσίου Δημητρίου προσεκλήθησαν και ήρθαν στην πόλη μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2017 τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι τοπικοί Άρχοντες, μέλη των Καππαδοκικών σωματείων του νομού μας και πλήθος κόσμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ωμίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. Ο Μητροπολίτης μας αντιφώνησε τον Σεβ. Δέρκων και τον ευχαρίστησε μαζί με τον Σεβ. Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ για την χαρά του ερχομού τους για την εορτή του Καππαδόκα Οσίου Δημητρίου. Ευχαρίστησε επίσης τον π. Θεόκλητο, τον Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου του Ναού για τον ευτρεπισμό της εορτής καθώς και το Δ.Σ. του Συλλόγου των Καππαδοκών για την συνεχή αρωγή τους στην ανάδειξη του Οσίου Δημητρίου.

Ακολούθησε η αρτοκλασία στην μνήμη του Οσίου, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε κέρασμα στον Σύλλογο των Καππαδοκών όπου ο Σεβ. Δέρκων έκοψε την βασιλόπιτα του Συλλόγου.