Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

18/2/2017. Ψυχοσάββατο στην Μητρόπολή μας.

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω λέγεται «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο.


Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς πέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».

Το Ψυχοσάββατο 18 Φεβρουαρίου τελέσθηκε στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας η διατεταγμένη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε τα κόλλυβα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ευχήθηκε καλή ανάσταση για όλους τους κεκοιμημένους χριστιανούς. 

Παράλληλα στα Κοιμητήρια της πόλεως και των μεγάλων χωριών, οι εντεταλμένοι ιερείς έψαλλαν τρισάγια στους τάφους των κεκοιμημένων. Ο Μητροπολίτης μας μετέβη στο Α' Κοιμητήριο της Αλεξανδρουπόλεως όπου βρίσκεται το στρατιωτικό κοιμητήριο και έψαλλε την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδος μας που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι και τα σώματά τους ενταφιάσθηκαν στο κοιμητήριο. Μετά την δέηση στο στρατιωτικό κοιμητήριο ο Μητροπολίτης μας έψαλλε τρισάγια σε τάφους κεκοιμημένων ευεργετών της Μητροπόλεώς μας.