Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

5/3/2017. Ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου π. Ειρηναίου Λαφτσή στον Κατανυκτικό Εσπερινό στο Κιλκίς.

Το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2017, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας αρχιμ. π. Ειρηναίος Λαφτσής μίλησε στον Β' Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων Κιλκίς, ως προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.


Το θέμα της ομιλίας του π. Ειρηναίου ήταν: «Η Ορθόδοξη πίστη και ο τρόπος που τη βιώνουμε στη ζωή μας». Ο π. Ειρηναίος δανειζόμενος τον λόγο του μεγάλου θεολόγου, επισκόπου και Δασκάλου του Γένους, Νικηφόρου Θεοτόκη (1731-1800), ανέφερε: «Σήμερα που η Εκκλησία προβάλει τους όρους της Πίστεως, εγώ θα σας μιλήσω για τη πίστη. Θα μιλήσω κατά την επιθυμία σας για το θέμα αυτό. Θα μιλήσω όμως και εναντίον της επιθυμίας σας, διότι η Πίστη δεν εξετάζεται. Όταν εξετάζεται, μειώνεται. Όταν, όμως, τη βιώνουμε, αυξάνεται» και έδωσε τον ορισμό της πίστης εξηγώντας τι είναι η ορθόδοξη πίστη και πως θα κατανοήσουμε τι είναι αυτό που πιστεύουμε σύμφωνα με τα δόγματα της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων και πως η πίστη γίνεται πράξη».

«Να αγωνιστούμε με προθυμία, για να βρεθούμε έτοιμοι μπροστά στον Κύριο τη φοβερά ημέρα της Κρίσεως. Να ξυπνήσουμε από τον ύπνο της αμέλειας. Να επανορθώσουμε τα σφάλματά μας και να διώξουμε τους πονηρούς λογισμούς. Να προσπαθούμε να εκπληρώνουμε τις εντολές του Θεού, για να στεφανωθούμε απ' Αυτόν και να κληρονομήσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών», είπε κλείνοντας τη ομιλία του.

Φωτογραφίες: Romfea.gr