Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

23/8/2017 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΗ.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον εορτασμό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Το πρωί της 23ης Αυγούστου, ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 07:00 το πρωί, τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλειτουργούντος του ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου. Πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί είχε γεμίσει το καθολικό της μονής και το προαύλιο της. 


Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος τόνισε ότι η παραίτηση από το κάθετι ατομικό, όπως έκανε η Παναγία, δηλώνει ελευθερία και αγάπη. Όποιος θέλει να μιμηθεί στη ζωή του τη Θεοτόκο, πρέπει να αγωνιστεί, ώστε να δώσει στον άλλον άνθρωπο την ευκαιρία να σωθεί. Διευκρίνησε πως η Παναγία αποτελεί για μας κριτήριο πίστεως και πως η πίστη δεν είναι κάτι που περιορίζεται από τη λογική. Στη συνέχεια έκανε σαφές πως πίστη είναι ο τρόπος που εκφράζουμε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη απέναντι στο Θεό και πως πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή. Τέλος ευχήθηκε να καταφέρουμε να κατανοήσουμε τη ζωή της Παναγίας, ώστε στη συνέχεια να  μπορέσουμε να βιώσουμε το μήνυμα που μας αφήνει η σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο για την παρουσία του και το λόγο του στη σημερινή πνευματική πανήγυρη και συμπλήρωσε πως οι μοναχοί και οι μοναχές παραιτούνται από το κάθετι ατομιστικό και αφιερώνονται στην αγάπη του Θεού και των ανθρώπων.
Πριν την απόλυση πραγματοποίηθηκε η λιτάνευση της εφεστίου εικόνος της Παναγίας του Έβρου στο χώρο πέριξ του καθολικού.