Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Απάντηση επί του δημοσιεύματος περί του ναϊδίου του Αγ. Παϊσίου του Μαΐστρου

Προς το Site E-Evros.gr
Απάντηση επί του δημοσιεύματος περί του ναϊδίου του Αγ. Παϊσίου του Μαΐστρου



Σε απάντηση του από 29/7/2017 δημοσίου ερωτήματός σας και για την αποκατάσταση της αλήθειας εξηγούμεθα:

Το ναΐδιο στον πλατανότοπο του Μαΐστρου ανήκει στην ιδιοκτησία των οικογενειών Μαυροκέφαλου Ανέστη, Αναστασίου και Χρήστου. Κτίσθηκε παρανόμως χωρίς να εκδοθεί οικοδομική άδεια από την τοπική Πολεοδομία ή την εκκλησιαστική Ναοδομία και αφιερώθηκε στους αγιορείτες αγίους Πατέρες και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη ενώ ο π. Παΐσιος δεν είχε ακόμη επισήμως ανακηρυχθεί όσιος.

Από την Ιερά Μητρόπολη προτάθηκε αλλεπάλληλες φορές η διόρθωση της παρανομίας του κτίσματος και το «πνευματικώς ανυπόστατο» του ναϊδίου. Όμως, οι προτάσεις δεν γίνονταν αποδεκτές από τους ιδιοκτήτες.

Μεσολάβησε η επίσημη αγιοκατάταξη του π. Παϊσίου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τότε ο ίδιος ο Μητροπολίτης με τους ιερείς επισκέφθηκαν το ναΐδιο επισημαίνοντας και πάλι την εκκρεμότητα (νομική και πνευματική) που έπρεπε να τακτοποιηθεί. Οι ιδιοκτήτες δεν απεδέχθησαν την οργανική ένταξη του ναϊδίου στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας, ούτε στην Ιερά Μητρόπολη και αρνήθηκαν 
1) την προγραμματισθείσα τελετή των θυρανοιξίων υπό του Μητροπολίτου, 
2) την δωρεά της λειψανοθήκης που ετοίμασε η Μητρόπολη για τα «κειμήλια» του οσίου Παϊσίου τα οποία κατείχε ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος, ώστε να εκτίθενται με ιεροπρέπεια, και 
3) την πρόθεση για νόμιμη και διαφανή διαχείριση των όποιων εσόδων με διορισμό επιτρόπων.

Τελικώς, ύστερα από διαρκείς οχλήσεις υπεγράφη από τους ιδιοκτήτες η παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη της λειτουργικής χρήσεως, ώστε μία φορά το χρόνο, την ημέρα μνήμης του οσίου Παϊσίου να τελείται εσπερινός και θεία λειτουργία (Απόφαση 51/2010 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου). Έκτοτε η Ιερά Μητρόπολη τηρεί τον όρο αυτό (μέχρι και εφέτος προ ημερών), όμως οι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν ούτε στην νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, ούτε στην ένταξή του στην οικονομική λογιστική μέθοδο που τηρείται σε όλους τους Ναούς και τα προσκυνήματα της Επαρχίας μας.

Η παλλαϊκή αποδοχή της αγιότητος του Οσίου Παϊσίου επέφερε και την αθρόα συρροή των πιστών στο χώρο και οι ιδιοκτήτες, ενώ γραπτώς δήλωσαν στην Μητρόπολη ότι δεν συναινούν στην απόδοση του ναϊδίου σε δημόσια λατρεία, εν τούτοις το κρατούν το ναΐδιο ανοιχτό σε επισκεψιμότητα, όχι μόνο την ημέρα της εορτής του όπως υπό του Νόμου (ΑΝ 220/1940 και Κανονισμός 8/1979) ορίζεται και απεδέχθησαν, αλλά καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνεπώς, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως δεν έχει καμμία ευθύνη για τις έκνομες και αντικανονικές ενέργειες που συντελούνται στον ιδιόκτητο αυτό χώρο και για τελευταία φορά ζητεί και δημοσία την αποκατάσταση της τάξεως, διαφορετικά θα επικαλεσθεί την τήρηση των υπογραφέντων βάσει των Νόμων και των Ιερών Κανόνων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως