Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

19/10/2017. Δοξολογία για την απελευθέρωση της Σαμοθράκης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 το νησί της Σαμοθράκης πανηγύρισε την 105η επέτειο από την απελευθέρωσή του από τον ελληνικό στόλο κατά το 1912 και την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό της πατρίδος μας.


Για τις εορτές προσεκλήθη από τον Δήμο Σαμοθράκης και παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε μια σημαντική ιστορική στιγμή για το νησί της Σαμοθράκης.

Το πρωί της Πέμπτης τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και λειτουργούντων των ιερέων της νήσου. Αμέσως μετά τελέσθηκε Πανηγυρική και Επίσημη Δοξολογία παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και των τοπικών αρχόντων του Νομού. Για πρώτη φορά εψάλλη από τους ιεροψάλτες στίχοι από την Δοξολογία που μελοποίησε ο γνωστός Σαμοθρακίτης ιατροφιλόσοφος Νικόλαος Φαρδύς.

Ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε τον εξοχώτατο κ. Πρόεδρο στο δοκιμασμένο από τις προ ημερών φυσικές καταστροφές νησί της Σαμοθράκης και τον χαρακτήρισε "ως σύμβολο ενότητος και ομοψυχίας ολοκλήρου του Έθνους". Ως δώρο του παρέδωσε μικρή εικόνα των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, των οποίων τα ιερά λείψανα και οι τίμιες κάρες φυλάσσονται στον ιστορικό Ναό της Χώρας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της Χώρας και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Μετά το πέρας της παρελάσεως ακολούθησε ειδική εκδήλωση στο "Φιδέλειον" Πνευματικό Κέντρο του νησιού όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης του Δήμου Σαμοθράκης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν, είδε ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έγιναν, κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, καθώς και τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και συνεχάρη τις τοπικές αρχές για την άμεση επέμβασή τους.

Ο Μητροπολίτης μας στα πλαίσια της επισκέψεώς του στη Σαμοθράκη με την ευκαιρία των εορτασμών, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας του νησιού, που υπέστη μεγάλες ζημιές στα τέλη του Σεπτεμβρίου, και δώρισε ιατρικό υλικό ως αναπλήρωση αυτών που καταστράφηκαν από την βροχόπτωση και τις πλημμύρες.

















Φωτογραφίες: reportal.gr