Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

21/1/2018. Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου "ΤΡΙΩΔΙΟΝ" του Γεωργίου Ραιδεστηνού του Β'.

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως εκδήλωση με την ονομασία "ΤΡΙΩΔΙΟΝ", αφιερωμένη στην περίοδο του Τριωδίου που αρχίζει την ερχομένη Κυριακή.


Στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του μουσικού βιβλίου "ΤΡΙΩΔΙΟΝ" του αειμνήστου Γεωργίου Ραιδεστηνού του Β', Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. (1871-1875), το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας. Το βιβλίο που συνοδεύεται από cd με ψαλλόμενα μέλη του βιβλίου από τη χορωδία του Συλλόγου, διατίθεται από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας.


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ανέλυσε τι είναι το "Τριώδιο", ως εκκλησιαστική περίοδος, ως εκκλησιαστικό βιβλίο, ενώ ανέπτυξε την θεματολογία των τεσσάρων Κυριακών του Τριωδίου και πως αυτές έχουν αντίκρυσμα στην καθημερινή ζωή του χριστιανού, ως ευκαιρία εσωτερικής ενοράσεως και αυτοελέγχου. Στο τέλος της ομιλίας του έκανε μία εισαγωγή για το προς παρουσίαση βιβλίο του Τριωδίου, αναφέροντας την ιστορία της παραχωρήσεως των χειρογράφων του Γεωργίου Ραιδεστηνού στην Ιερά Μητρόπολη από τους απογόνους του αειμνήστου Πρωτοψάλτου.


Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως ο γραμματέας του Συλλόγου των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας κ. Μιχαήλ Αναστασιάδης, θεολόγος και φιλόλογος, παρουσίασε με απλό και κατανοητό λόγο το βιβλίο του Τριωδίου στο ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, καθώς το πρόκειται για εξειδικευμένο μουσικό βιβλίο με βυζαντινή σημειογραφία που απευθύνεται, κυρίως, στους γνώστες της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γεωργίου Ραιδεστηνού, μιλώντας ταυτόχρονα και για την εποχή που έζησε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγράφησαν όλα τα μουσικά χειρόγραφα που έχει στην κατοχή του ο Σύλλογος των Ιεροψαλτών.


Στο τελευταίο μέρος η βυζαντινή χορωδία των ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δροσάκη, Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, έψαλλε για πρώτη φορά ύμνους από το εκδοθέν Τριώδιο του Γεωργίου Ραιδεστηνού, τέρποντας το κοινό με τη μελωδία των κειμένων.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε άπαντες του συντελεστές της εκδηλώσεως αναφέροντας πως η ψαλτική τέχνη είναι και συνάμα δοξολογική προσευχή προς το Θεό και ευχήθηκε σε όλο το ακροατήριο καλό Τριώδιο, ενώ στο Σύλλογο Ιεροψαλτών να προχωρήσουν με ταπείνωση και στις επόμενες εκδόσεις του χειρογράφου έργου του Γεωργίου Ραιδεστηνού.