Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/5/2018. Ελευθέρια Αλεξανδρουπόλεως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.


Την 14η Μαΐου κάθε χρόνο η Αλεξανδρούπολη εορτάζει την Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας και οι κάτοικοι της πόλεως αναπέμπουμε τις δεήσεις και τις ευχαριστίες μας στην Παναγία την "Ελευθερώτρια".


Φέτος τις εορτές της 98ης επετείου των «Ελευθερίων» τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ στις εκκλησιαστικές τελετές  συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.


Την Κυριακή 13 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου, συγχοροστατούντων δε του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων. Μετά την αρτοκλασία ο χοροστατών Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος ωμίλησε προς το εκκλησίασμα περί της ελευθερίας ως εννοίας και πως εμείς σήμερα την αξιολογούμε και την χρησιμοποιούμε στη ζωή μας. Αμέσως μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η Λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεώς μας.


Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας των "Ελευθερίων", την Δευτέρα 14 Μαΐου, το πρωί τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Φιλίππων και του Μητροπολίτου μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ωμίλησε προς το εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Παρέστησαν άπαντες οι τοπικοί άρχοντες της πόλεως και του Νομού, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης) κ. Τέρενς Κουΐκ, ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο Σωματάρχης κ. Καμπάς και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μενεξίδης.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στις 10.30' το πρωί, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία των "Ελευθερίων". Προ της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεφώνησε τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο λέγοντας ότι αποτελεί ύψιστη τιμή και συμβολική πράξη η παρουσία του πρώτου πολίτη της Χώρας στην Αλεξανδρούπολη, ιδίως σε καιρούς που "ακούγονται" πολλά για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, ενώ τόνισε πως όλοι οι θρακιώτες πρέπει να είναι ενωμένοι για το κοινό συμφέρον της πατρίδος. Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού των Ελευθερίων και η επίσημη δοξολογία. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας ανέγνωσε ο κ. Θεόδωρος Αγγλιάς, δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Φάρου και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλεως.