Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/7/2018. Ο Μητροπολίτης μας στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδά.

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, μετέβη στην πόλη του Λαγκαδά για τις εορτές της Πολιούχου Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, οι οποίες τελέσθηκαν με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη, κάτω από την σκιά της εθνικής τραγωδίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Χώρα μας και συγκεκριμένα την Αττική.

Το απόγευμα της Τετάρτης και προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας  Παρασκευής Λαγκαδά, η υποδοχή του αποτμήματος της Τιμίας Καράς της Αγίας Παρασκευής, προερχόμενη εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημητρίος, συγχοροστατούντων του  Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου. 

Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευσις της  Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά. Στην κεντρική πλατεία εψάλη η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Λαγκαδά κ. Ιωάννης ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους Αρχιερείς οι οποίοι και προσήλθαν με αγάπη για να τιμήσουν με την παρουσία τους, την Πολιούχο και Προστάτιδα της επαρχίας μας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστόδουλο για την μεταφορά της τιμίας κάρας της Αγίας Παρασκευής.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας και την ευθύνη της προς τον κόσμο σήμερα λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«...ότι κάποιος που δεν έχει γνώση του περιεχομένου και της βιοτής της Πίστεως μας, μπορεί να παρεξηγήσει το γεγονός της σημερινής εορτής και της πανηγύρεως αυτής, όταν ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί.Οι γιορτές της Εκκλησίας μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καταξίωση του ανθρώπου. Την Εκκλησία την έχουμε και ζούμε μέσα στην λατρευτική της αυτή πορεία, προκειμένου να μάθουμε να τιμάμε τον άνθρωπο έτσι όπως ο ίδιος ο Θεός τον τίμησε, παίρνοντας την δική μας Πίστη και κρατώντας την αναμάρτητη, προκειμένου να έχουμε έναν τύπο και υπογραμμό πως μπορούμε και εμείς να γίνουμε κάτι παραπάνω από ότι είμαστε. Σε κάθε εποχή αλλά και στην δική μας σήμερα ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει πόσο απέχει από τα άλλα έμψυχα όντα, ενώ η Εκκλησία μας συνεχίζει να διδάσκει πόσο κοντύτερα είναι προς τους Αγγέλους και προς τον Θεό. Η Εκκλησία μας είναι μια διαρκείς καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέμε εμείς οι Χριστιανοί, ότι ο άνθρωπος βρίσκει έναν ρόλο που μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τα υπόλοιπα όντα, και να κατασταθεί ως ανώτερο ον όπως και τον έπλασε ο Θεός εξομοιώνοντας τον με τον Ίδιο. Η πορεία αυτή μας καλεί σε έναν προβληματισμό περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων και των λαών, παρόλο της πολλές επαναστάσεις τις διακηρύξεις που γίνανε στο πέρασμα των χρόνων. Η δυσκολία της εποχής μας είναι να εφαρμόσει την αξία του κάθε ανθρώπου έτσι όπως την ορίζει ο Θεός και όπως την δέχεται η Εκκλησία. Χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθούμε στην εποχή μας αυτή την αξία του ανθρώπου, για την οποία το Ευαγγέλιο την χαρακτηρίζει ως ύψιστη αξία και αιτία της παρουσίας του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο και της Εκκλησίας μας μέχρι και σήμερα. Εάν η Πίστη μας ήταν ιδεολογία, τότε δεν θα διέφερε σε τίποτε από όλες τις άλλες που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία και μπροστά στον κάθε άνθρωπο στέκεται ο Χριστός με αγάπη. Χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για την αξία του ανθρώπου για να πάψει να είναι μια παράπλευρη απώλεια ή ένας απλός αριθμός και ένα νούμερο, καθώς εκεί που οι έμποροι των εθνών παζαρεύουν τους λαούς δεν δυσκολεύονται να διαχειριστούν και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε  Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά κ. Ιωάννου και του Θεοφ. Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής καθώς επίσης και στην σημασία και τον ρόλο που έχουν οι Άγιοι της Εκκλησίας. Προ της Απολύσεως τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονικών πυρκαγιών στην Αττική που χάθηκαν αδόκητα μέσα στην πύρινη λαίλαπα, ευχόμενοι την εξ’ ύψους παρηγορία στους συγγενείς των θυμάτων.


Πηγή-Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά