Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για μακεδονικό και φυλακισμένους στρατιωτικούς σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Για το μακεδονικό και τους φυλακισμένους στρατιωτικούς μίλησε ο Μητροπολίτης μας.



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος συμμετείχε σήμερα (2 Ιουλίου) το πρωί στην καθημερινή εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού της Αθήνας, ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους κ. Δημήτρη Οικονόμου και κα. Μαρία Αναστασοπούλου. 


Η συζήτηση αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Μακεδονίας μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Μητροπολίτη μας να σημειώνει ότι «κανένας Έλληνας δεν είναι περήφανος για αυτή τη συμφωνία. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να πει όχι χάρηκε με αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί το «έγκλημα» να είχε 3 πράξεις, η μία να ήταν η γλώσσα, η δεύτερη να ήταν η ιθαγένεια, και η τρίτη να ήταν το ονοματολογικό» ενώ συνέχεια τόνισε πως «τώρα, εδώ που φτάσαμε, χρειάζεται περισσότερη σύνεση, και περισσότερη καλή, ομαδική προσπάθεια από όλους».

«Να καθίσουν τώρα οι πολιτικοί στο τραπέζι γιατί φταίνε όλοι το ίδιο» 

Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί να γυρίσει πίσω αυτή η συμφωνία, να μην εφαρμοστεί, ο κ. Άνθιμος εκτίμησε πως «από εμάς δεν θα ήταν εύκολο», χαρακτηρίζοντας την άρνηση τριών κρατών της Ευρώπης να μην γίνει δεκτό στο κρατίδιο στην Ε.Ε., ως «μια καλή ευκαιρία. Ίσως μας δίνουν μία καλή ευκαιρία, ίσως λέω, οι πολιτικοί θα το κρίνουν τελικά».
«Ακούσαμε τον κ. Καμμένο να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση» ήταν η ερώτηση από την πλευρά των δημοσιογράφων της εκπομπής, με τον Μητροπολίτη να είναι κατηγορηματικός: «Ούτε αυτό είναι λύση. Αυτά λέγονται και νομίζω λέγονται παραπάνω νομίζω απ’ ότι είναι σοβαρά. Και δεν λέγονται αυτά τα πράγματα ούτε δείχνουν σοβαρότητα, «θα ρίξω την κυβέρνηση, θα κρατήσω την κυβέρνηση. Δεν είναι υπεύθυνα πράγματα αυτά».
Μεταφέροντας την αντίδραση του κόσμου της Θράκης  σημείωσε πως «είναι κάτι που πλήγωσε, είναι κάτι που τσαλάκωσε την αξιοπρέπειά μας. Μπορεί να μη βγήκαμε στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων αλλά αυτό μας πόνεσε» ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η θέση του κ. Ανθίμου για τα συλλαλητήρια και την συνέχισή τους: «Να σας το πω πιο συλλογικά: Ούτε η απαξίωση των συλλαλητηρίων ήταν σωστή, έτσι όπως έγινε, από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, ούτε η συνέχιση των συλλαλητηρίων είναι λύση, αλλά ούτε και να διχαστούμε ως λαός και οι μισοί Έλληνες να λένε τους άλλους μισούς προδότες, και να χωριστούμε σε εθνικόφρονες και μη. Δεν είναι λύση αυτή» καταλήγοντας για το τι πρέπει να γίνει για την στάση που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολιτικοί της χώρας μας. «Να καθίσουν οι πολιτικοί μας που όλοι ανεξαιρέτως φταίνε και όλοι έδωσαν πράγματα που δεν θα έπρεπε να τα δώσουν, και γεγονότα, αλλά και ελπίδες στο γειτονικό κρατίδιο, και να καθίσουν τώρα από την αρχή, ή να μας εξηγήσουν πόσο ήταν ανάγκη -γιατί ούτε αυτό έγινε- λένε ότι έπρεπε να γίνει, τι θα πει έπρεπε να γίνει; Εμείς εδώ στη βόρειο Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε μερικά γεγονότα. Τα εθνικά θέματα είναι πολύ επικίνδυνα βέλη για τις κομματικές φαρέτρες. Δεν θα βοηθήσει σε κανέναν αυτός ο διχασμός του λαού μας. Είναι απαράδεκτο να λένε οι μισοί τους άλλους προδότες».
Σχετικά με την άποψη πολλών και πρωτίστως  της κυβέρνησης, ότι το θέμα πρέπει να πάψει να χρονίζει ο Μητροπολίτης μας ήταν σαφής λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «ναι, έπρεπε να λυθεί. Όταν δεν λύνονται αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να υφίστανται, γι’ αυτό, όταν χρονίζει ένα θέμα, όπως το άφησαν να χρονίσει, από το 1950 μέχρι τώρα, και κλείνοντας το μάτι κάτω από το τραπέζι, έδιναν χαρτιά, στην άλλη πλευρά, φτάσαμε τώρα σε μια ανάγκη που λέμε τι να γίνει, πρέπει να δοθεί μία λύση» αλλά συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε όμως τα γεγονότα: Κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Βουλγαρίας, της Μεγάλης Αλβανίας, βλέπουμε ότι προκύπτει τώρα από το μηδέν  θέμα Τσάμηδων. Ακούμε σε χωριά των Σερρών που κάποιοι εγείρουν θέμα Ρουμανόβλαχων. Βλέπουμε μία κινητικότητα στην περιοχή. Δεν θα πάμε και σε πόλεμο τώρα…».
Και κατέληξε ο κ. Άνθιμος την αναφορά του στο θέμα της Μακεδονίας: «Τώρα θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία… Να καθίσουν τώρα οι πολιτικοί στο τραπέζι γιατί φταίνε όλοι το ίδιο». 

«Ό,τι πει ο Ερντογάν για τους φυλακισμένους μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, τονίζοντας ότι είναι καθαρά θέμα του προέδρου της Τουρκίας. «Τα άλλα που λέγονται για δικαιοσύνη, τα λένε δευτερευόντως. Ό,τι πει ο Ερντογάν, αυτό ισχύει στη γειτονική χώρα». 
Επίσης στάθηκε στις προεκτάσεις του θέματος στις σχέσεις των δύο χωρών:  «Εκείνο που εμάς μας προβληματίζει, είναι ότι η ανατολική Θράκη δεν ψηφίζει τον Ερντογάν και ενδεχομένως ο πρόεδρος να θέλει να τιμωρήσει την ανατολική Θράκη γι’ αυτό. Αλλά όμως εμείς εδώ, οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα καλό κλίμα εμπιστοσύνης με τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινουπόλεως. Πλέον, αυτό το κλίμα έχει πληγεί. Υπάρχει μία άτυπη, ας πούμε, συνεννόηση, συμφωνία, μια πικρία ότι δεν πάμε στην Αδριανούπολη. Αυτό πειράζει και τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης που θεωρούν ότι τους τιμωρεί ο Ερντογάν επειδή δεν τον ψηφίζουν, αλλά ενοχλεί κι εμάς, γιατί εκεί είναι οι πατρίδες μας, εκεί είναι η ιστορία μας και οι πρόσφυγες είναι οι περισσότεροι στον τόπο μας από εκείνα τα μέρη».
-Έχετε προσπαθήσει να κάνετε κάποια κίνηση, κάποιου είδους παρέμβαση μ τη γειτονική χώρα όλο αυτό το διάστημα; Ξέρουμε ότι Μητροπολίτες έστειλαν επιστολές και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο, ήταν η ερώτηση με τον κ. Άνθιμο να απαντά: «Εστάλησαν επιστολές από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Καστορίας, από όπου κατάγονται τα δύο παιδιά, αλλά κρίθηκε φρόνιμο να μην παρέμβουμε όλοι και δημιουργήσουμε πρόβλημα. Κρίθηκε φρόνιμο να παραμείνουμε εκεί κι ο,τιδήποτε θέλουμε μέσω της διπλωματικής οδού ή των πολιτικών μας».

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή "Σήμερα" του ΣΚΑΙ: