Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

27/8/2018. Το ιερό πετραχείλι του Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ελαιώνος Μάκρης.

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου το βράδυ ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέφερε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελαιώνος στη Μάκρη και τοποθέτησε προς προσκύνηση το ιερο πετραχείλι του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ της Ν. Μάκρης Αττικής το οποίο δωρήθηκε από την ομώνυμη Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελαιώνος.


Αφού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού κειμηλίου, τελέσθηκε δέηση και ακολούθως ο Μητροπολίτης μας μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα του Ναού για την πίστη και την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε οι άνθρωποι στο Θεό για τα θέματα που απασχολούν την ζωή μας. Τόνισε πως οι χριστιανοί δεν είμαστε ειδωλολάτρες, αλλά περιβάλλουμε με τιμή και σεβασμό τα ιερά λείψανα, τις ιερές εικόνες και τα ιερά κειμήλια της πίστεώς μας, όπως τα ενδύματα της Παναγίας και των Αγίων, επικεντρώνοντας τις προσευχές και την τιμή στο πρόσωπο των Αγίων μας. Αναφερόμενος στο ιερό κειμήλιο που δωρήθηκε στον Ιερό Ναό του Ελαιώνος, ο Μητροπολίτης μας είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό θαύμα για την Ενορία αυτή η δωρεά, καθώς εδώ και καιρό διαδιδόταν και στη Μητρόπολή μας η φήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εφραίμ από τη Νέα Μάκρη Αττικής και θαύματα που έκανε σε χριστιανούς που προσέτρεχαν στη χάρη του. Επεσήμανε πως το ιερό πετραχείλι του Οσίου, που είναι από τα ενδύματα που κατά καιρούς τοποθετούν επάνω στο ιερό λείψανο του Αγίου, θα παραμείνει στον Ιερό Ναό του Ελαιώνος και όσοι πιστοί επιθυμούν θα μπορούν να έρχονται και ο ιερεύς να τους διαβάζει ευχές με αυτό για την ίαση των ψυχικών και σωματικών ασθενειών. 

Μετά την ομιλία του ο Μητροπολίτης διάβασε με το ιερό πετραχείλι του Αγίου μία ευχή για την απαλλαγή των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων και στη συνέχεια οι πιστοί προσεκύνησαν την εικόνα και το ιερό πετραχείλι του Αγίου. 

Ακολούθως τελέσθηκε Όρθρος με αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία  στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, καθώς ο ναός του Ελαιώνα διαθέτει προσκυνητάρι του Αγίου δίπλα σ' αυτόν, ενώ στο τέλος ευλογήθηκαν και οι φανουρόπιτες που προσεφέρθησαν προς τιμήν του Αγίου.

Ο νεοφανής Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης ασκήτευσε κατά τα τέλη του 14ου και αρχές του 15ου αιώνος στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο όρος των Αμώμων της Αττικής. Μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426 μετά από πολύμηνα και φρικτά μαρτύρια, ενώ το ιερό του λείψανο ανευρέθη από μία μοναχή με θαυμαστό τρόπο στις 3 Ιανουαρίου 1950. Η αγιοκατάταξή του έγινε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο το 2011. Εορτάζει δυο φορές στις 5 Μαΐου (ημέρα του θανάτου του) και 3 Ιανουαρίου (εύρεση του ιερού λειψάνου).