Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

3-4/8/2018. Ο Μητροπολίτης μας στην Αγρυπνία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέβη στο Άγιον Όρος, προσκεκλημένος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, ώστε να παραστεί στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής για τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.


Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας φυλάσσεται άφθαρτο το αριστερό χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και η Αγία τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή ώς "δεύτερη" κτιτόρισσα αυτής. Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, καθώς πολλοί αδελφοί της Μονής κατάγονται από τον νομό και την πόλης μας.

Τον Μητροπολίτη μας υποδέχθηκε στην Ιερά Μονή ο ηγούμενος αυτής, αρχιμανδρίτης Ελισσαίος και τελέσθηκε, κατά το έθος του Αγίου Όρους, δοξολογία. Στην προσλαλιά του καλωσορίσματός του ο γέροντας Ελισσαίος έκανε αναφορά στην προ έτους επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας πως εντυπωσιάστηκε απο το πνευματικό κλίμα, την πίστη του λαού και το ποιμαντικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολή μας.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον ηγουμενο π. Ελισσαίο για την πρόσκληση και ειπε πως "για μας το Όρος δίνει την ευκαιρία πνευματικής αναψυχής και τόνωσης από την ταχύτητα και τους ρυθμούς της καθημερινότητας έξω στον κόσμο! Ήρθαμε εδώ θέλοντας να "κλέψουμε" κάτι από το δικό σας τρόπο ζωής, ώστε να τον μεταφέρουμε έξω στον κόσμο ως στήριγμα".

Έπειτα στις 6.00' το απόγευμα τελέσθηκε ο Μικρός Εσπερινός της εορτής και ακολουθησε τράπεζα. Στις 8.00' το βράδυ ξεκίνησε ολονυκτία αγρυπνία με τον Μεγάλο Εσπερινό, την Λιτή, την Αρτοκλασία και τον Πανηγυρικό Όρθρο, και στις 5.30' το πρωι του Σαββάτου ξεκίνησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντος του επισκόπου του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, υπευθύνου για τη διασπορά στη Σουηδία, κ. Μακαρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το πρωί ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα.