Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

19/10/2018. Συναυλία των ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου οι ιεροψάλτες της Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δροσάκη, μετέβησαν στην Αθήνα, όπου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών έλαβαν μέρος με άλλες χορωδίες σε μουσική συναυλία βυζαντινής μουσικής.


Η συναυλία ήταν μέρος του Ζ' Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου που διοργανώνει κάθε τρία έτη το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας. Το φετινό Συνέδριο διοργανώθηκε στην Αθήνα από 18-20 Οκτωβρίου και στην μουσική συναυλία, που ακολουθεί το πέρας των εργασιών κάθε ημέρας, συμμετέχουν χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η χορωδία των ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας έψαλλε πρώτη στην μουσική συναυλία της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε εντός του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν χορωδίες από την Πάτρα και την Αθήνα. 

Οι ιεροψάλτες μας απέδωσαν άψογα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τους ύμνους που είχαν προετοιμάσει αποσπώντας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού, αλλά και την ειδική μνεία και αναφορά στις καταληκτικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου για τα ανέκδοτα μέλη του Γεωργίου Ραιδεστηνού που εψάλλησαν για πρώτη φορά παγκοσμίως, καθώς προσφάτως ήλθε στο φως το ανέκδοτο αρχείο του μεγάλου Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα μέλη που απέδωσαν οι ιεροψάλτες μας ήταν: 
α) Τα αργά πασαπνοάρια του Παναγιώτου Χρυσάφη του νέου (+1685) και του Ιακώβου Πρωτοψάλτου (+1800) σε Α' ήχο,
β) Το αναστάσιμο αργό στιχηρό "Υμνούμεν σου Χριστέ" του Παναγιώτη Χρυσάφη του νέου σε Α' ήχο,
γ) Στίχους από ανέκδοτη Δοξολογία του Γεωργίου Ραιδεστηνού (+1889) σε Α' ήχο,
δ) "Λιχνευσάμενοι, την πρώτην υπέστημεν γύμνωσιν", ιδιόμελο των αποστίχων της Κυριακής της Απόκρεω, του Γεωργίου Ραιδεστηνού σε ήχο πλ. Δ'.