Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/10/2018. Πανήγυρις Αγίου Δημητρίου Πέπλου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη του μεγάλου Θεσσαλονικέως Αγίου, του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, στη μνήμη του οποίου εόρτασαν πολλές ενορίες και παρεκκλήσια της Μητροπόλεώς μας που φέρουν τό όνομά του.


Στη Μητρόπολή μας εόρτασαν οι ενορίες του Πέπλου, του Δορίσκου, Δικέλλων, Θυμαριάς, Ιάννας, Λύρας, καθώς και το Παρεκκλήσιο του Στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ενορία του Πέπλου, οι κάτοικοι του χωριού και οι πολλοί προσκυνητές, είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου που φυλάσσεται στο Άγιον Όρος. Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ενώ καθημερινά θα τελούνται ακολουθίες προς τον Άγιο Δημήτριο.

Την Παρασκευή το πρωί τελέσθηκε στον Πέπλο η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας π. Ειρηναίο Λαφτσή, ενώ πλήθος κόσμου από το χωριό και τις γύρω περιοχές κατέκλυσαν τον περικαλλή και μεγαλόπρεπο Ναό που βρίσκεται μιά ανάσα από τα σύνορα και δεσπόζει στην ελληνοτουρκική μεθόριο. 

Παρόντες ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκης, ο Αντιδήμαρχος Φερών κ. Γκότσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παντελίδης, ο Ταξίαρχος της 31ης Ταξιαρχίας των Φερών και άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών. Ακολούθησε Λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του λειψάνου του Αγίου στους  δρόμους του Πέπλου, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

Ο Πρωτοσύγκελλος π. Ειρηναίος μετέφερε σε όλους τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος την ίδια ώρα μετείχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Δημητρίο Θεσσαλονίκης.


Φωτογραφίες: Νίκος Γκότσης