Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

15/12/2018. Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως.

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας και στην Μητρόπολή μας εόρτασε ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου, όπου φυλάσσονται τεμάχια εκ των ιερών λειψάνων των δυο αγίων.


Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία προς τιμήν του αγίου. Πλήθος κόσμου και αρκετοί εκ των τοπικών αρχόντων παρακολούθησαν τον Αρχιερατικό Εσπερινό. 

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας μίλησε για τον άγιο Ελευθέριο, τη σημασία του ονόματός του για τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τον ξεριζωμό τους από τις διάφορες περιοχές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, καθώς είχε κτισθεί περί το 1920 από τους Βουλγάρους ξύλινος ναός στην θέση όπου βρίσκεται ο υπάρχων ναός, τον οποίο οι Έλληνες μετά την απελευθέρωση της Αλεξανδρουπόλεως τον αφιέρωσαν στον Άγιο Ελευθέριο, για να τους θυμίζει την απελευθέρωση της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στον Ναό ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υγρασίας και της εισροής νερού από τη στέγη και επήνεσε τους ιερείς, τους επιτρόπους και όσους μοχθούν ώστε να αποκατασταθεί γρήγορα το πρόβλημα αυτό.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ μετά το πέρας αυτής παρετέθη πλούσιο κέρασμα στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο.