Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/12/2018. Πανήγυρις Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως.

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και στη Μητρόπολή μας εόρτασε και πανηγύρισε η πόλη της Αλεξανδρουπόλεως τον Πολιούχο και προστάτη Άγιό της.



Για τις εορτές του Πολιούχου Αγίου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεκάλεσε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σουηδίας κ. Κλεόπα και Ελβετίας κ. Μάξιμο.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Πλήθος κόσμου και οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες παρακολούθησαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό. Στο τέλος της αρτοκλασίας μίλησε ο χοροστατών Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την ευγενική πρόσκληση που απηύθυνε τόσο σ' εκείνον, όσο και στον Μητροπολίτη Σουηδίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον όρο "αγιότητα" και στο ποιός είναι "άγιος" στην Εκκλησία μας, καθώς και πως ξεχωρίζει ο "άγιος" από τους υπολοίπους ανθρώπους. Κατέληξε ότι η διαφορά του "αγίου" είναι στην πνευματική και ηθική ελευθερία που έχει να επιλέγει το σωστό από το λάθος.

Αμέσως μετά τα Απόστιχα ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Λαμπάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στους παλαιούς κεκοιμημένους δημάρχους της Αλεξανδρουπόλεως και τό έργο που προσέφερε ο καθένας τους στην κοινωνία της πόλεως και τελέστηκε σύντομο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των.

Το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου και του ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου. Πριν το κοινωνικό ωμίλησε ο Σεβ. Σουηδίας κ. Κλεόπας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους άρχοντες της περιοχής για την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, την αγιότητά του και την τεράστια αποδοχή του από ολόκληρο τον κόσμο στο πέρασμα των αιώνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως υπό τους ήχους των φιλαρμονικών του Δήμου και της 12ης Μεραρχίας με πλήθος κόσμου να ακολουθεί την λιτανεία παρά το κρύο.