Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

27/1/2019. Εορτή Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την ιερά μνήμη του Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη, τα οστά του οποίου τα μετέφεραν οι Καππαδόκες πρόσφυγες κατά την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως παρουσία πλήθους κόσμου που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου.

Στο κήρυγμά του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή του Ζακχαίου, αλλά και την ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, πρόετρεψε το εκκλησίασμα να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την Εκκλησία διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφασίσουμε όλοι «τι είδους Εκκλησία» θέλουμε τελικά και ως πού της επιτρέπουμε να παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας.

«Το να είναι κάποιος άθεος δεν είναι πολιτικό κριτήριο, είναι κριτήριο πνευματικό», είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «για μένα ο κάθε άθεος δεν είναι εχθρός. Είναι ιεραποστολικός αγρός και κανένας χριστιανός δεν έχει δικαίωμα να πει "αυτός πιστεύει στον Θεό και αυτός είναι άθεος". Ποιος μπορεί να πει εδώ μέσα ποιος είναι πιο πιστός; Τάχα εγώ; Εγώ εξ επαγγέλματος μπορεί να βρίσκομαι εδώ. Μήπως οι επίσημοι της πόλεως; Εκλογές έρχονται. Μήπως εσείς; Ξέρω πόση είναι η πίστη στην πόλη μας και τι συμβαίνει στα σπίτια αυτής της πόλεως και τη νύχτα στα κέντρα αυτής της πόλεως. Ποιος λοιπόν από μας μπορεί να καυχηθεί τάχα ότι είναι πιο πιστός από κάποιους άλλους; Ένας υποκριτής μόνο μπορεί να το κάνει […] Ποιος μπορεί να το κάνει όταν ο Χριστός έβλεπε πίσω από τα μάτια των αμαρτωλών γυναικών; Έβλεπε τη διάθεση τους και όχι αυτό που ήταν».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του, ο Μητροπολίτης μας διερωτήθηκε: «Θέλετε μια Εκκλησία να λαμβάνει μέρος στους αναθεματισμούς των πρωθυπουργών, όπως συνέβη πριν από χρόνια στην Αθήνα στο ανάθεμα του Βενιζέλου; Θέλετε μια Εκκλησία να συντάσσεται και να συμπαρατάσσεται κάθε φορά με τα κόμματα που διοικούν; Σκεφτείτε καλά πριν απαντήσετε γιατί μια Εκκλησία που έχει λόγο για τα οικονομικά, για τα εθνικά και για τα πολιτικά πράγματα κανένας δεν τη θέλει. Οι πολιτικοί δεν τη θέλουν ποτέ. Και ο λαός, εσείς, δεν τη θέλετε όταν θίγει το κόμμα το πολιτικό στο οποίο ανήκετε. Όταν δεν το θίγει, τότε τη θέλετε […]» . 

Η ενότητα απέναντι στο πρόσωπο του Χριστού, είναι για τον Μητροπολίτη μας το κλειδί της επιτυχίας για την ευημερία της Ελλάδας, αλλά αυτό είναι κάτι που στην περίοδο που διανύουμε δεν συμβαίνει. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους Καππαδόκες που ήρθαν στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους τις περιουσίες τους και προτιμώντας να φέρουν μαζί τους εκκλησιαστικά λάβαρα, εικόνες αγίων και λείψανα όπως αυτά του Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη.

Αυτές όμως είναι εικόνες που από το παρόν έχουν εκλείψει, παρατήρησε ο Μητροπολίτης μας αναφερόμενος κυρίως στον συμβολισμό τους, γι’ αυτό και «πονάμε τόσο πολύ», όπως είπε.

«Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε κάθε φορά που κρατούσε τον Χριστό από το χέρι», σημείωσε και είπε ότι αυτό βρήκε εφαρμογή μόνο στη δημιουργία της βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στο «θαύμα που κρατησε τα σκήπτρα της Οικουμένης για 1000 χρονια». Και σε αυτό σημείο, λίγο πριν κλείσει το κήρυγμά του, είπε: «Σήμερα όμως, τι ξέρετε απο το σχολείο; Το Βυζάντιο το θεωρούμε ελληνικό; Όχι, γιατί έτσι μας έμαθαν. Κι αν αύριο κάποιοι το διεκδικήσουν, τότε θα βγούμε στους δρόμους και θα φωνάζουμε ότι μας κλέβουν τα ονόματα. Εμείς τα απεμπολούμε! Εμείς τα παραπετάμε! Και έρχονται αυτά τα τιμαλφή και κάποιοι τα παίρνουνε με σεβασμό και τα οικειοποιούνται και τα κάνουν δικά τους, αλλά εδώ σταματώ».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε στην παρακείμενη αίθουσα του Συλλόγου Καππαδοκών η κοπή της βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης μας.