Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/1/2019. Θεοφάνεια στην Αλεξανδρούπολη.

Η μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων εορτάσθηκε με μεγαλοπρέπεια σε όλους τους ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς μας από τη Λυκόφη μέχρι τη Σαμοθράκη.


Ιδιαιτέρως, στην Σαμοθράκη τα Θεοφάνεια τελέσθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού της πατρίδος μας κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέβη στο ακριτικό μας νησί γι' αυτό το λόγο.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε τον ναό και των τοπικών αρχόντων του δήμου και του στρατού μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός στην παλαιά κολυμβήθρα του Ναού.

Αμέσως μετά όλο το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε με λιτανεία στο λιμάνι της πόλεως όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων του Θρακικού πελάγους. Ο Μητροπολίτης μας χαιρέτησε και ευλόγησε το συγκεντρωμένο πλήθος και ευχήθηκε όλοι μας να έχουμε την ευλογία και τον φωτισμό του Θεού στη ζωή μας και στην Πατρίδα μας και να επικαλούμαστε συνέχεια την βοήθεια του Θεού ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δύσκολα χρόνια που πολλοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για το Έθνος μας και την Χώρα μας.

Παρά το δριμύ ψύχος 15 άνδρες βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Σταυρό, τον οποίο έπιασε -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- ο κ. Σωτήρης Ουζούνης, φοιτητής Ιατρικής του Α.Π.Θ.. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε όλους τους θαρραλέους κολυμβητές και τους έδωσε από ένα συμβολικό δώρο, ενώ δώρισε έναν χρυσό σταυρό στον νικητή κ. Ουζούνη.

Μετά το πέρας του Αγιασμού στο λιμάνι, η πομπή επέστρεψε στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου, κατά το έθος, ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε με τον Τίμιο Σταυρό όλους όσους επέστρεψαν με την πομπή στο Ναό.