Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

7/7/2019. Πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής και στην Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο ομώνυμος και μεγαλοπρεπής Ναός της Αλεξανδρούπολης, στον οποίο φυλάσσεται τεμάχιο εκ των Ιερών Λειψάνων της Αγίας που δωρήθηκε προ καιρού στον εν λόγω Ιερό Ναό.


Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία. Τον Αρχιερατικό Εσπερινό τέλεσε ο παρεπιδημών στην πόλη μας Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος.

Τον Εσπερινό παρακολούθησαν ο Διοικητής του Δ'  Σώματος Στρατού κ. Λαλούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Λαμπάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ζαμπούκης, υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο για την παρουσία του στην εορτή της Αγίας Κυριακής και παρουσίασε στο εκκλησίασμα το νέο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι στο οποίο θα τοποθετηθεί η εφέστια εικόνα της Αγίας με το ασημένιο "πουκάμισό" της. Με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος ευχαρίστησε για την άδεια να χοροστατήσει στον Εσπερινό στο Ναό της Αγίας Κυριακής, μία ενορία που υπηρέτησε για πολλά χρόνια όντας κληρικός της Μητροπόλεώς μας, ενώ θυμήθηκε διάφορα περιστατικά από τη θητεία του στον Ιερό Ναό.

Ακολούθησε μετά το πέρας του Εσπερινού η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Κυριακής στους δρόμους της πόλεως, ενώ μετά το πέρας της Λιτανείας, κλήρος, άρχοντες και λαός τοποθέτησαν με κάθε επισημότητα την εικόνα της Αγίας Κυριακής στη νέα της θέση.

Το πρωί της Κυριακής 7 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους κόσμου παρά την αργία της ημέρας και την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην πατρίδα μας. Ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοιχτός μέχρι αργά τη νύχτα, καθώς πολύς κόσμος περνούσε κατά διαστήματα για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο της Αγίας Κυριακής.