Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

4/10/2019. Ο αρχιμ. π. Απόστολος Καβαλιώτης παρουσίασε στην Ξάνθη το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Μια εξαιρετική τιμή στο πρόσωπο του καταξιωμένου κληρικού της Μητροπόλεώς μας αρχιμ. π. Αποστόλου Καβαλιώτη ήταν η συμπερίληψή του στους ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο: «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση-στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού των 100ων Ελευθερίων της Ξάνθης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο επιτόπιος Ποιμενάρχης κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος και άλλοι Αρχιερείς που συμμετείχαν στα Ελευθέρια της πόλεως, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, πολλοί κληρικοί, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φίλοι της διανόησης, των γραμμάτων και των επιστημών της πόλης.

Οι ομιλητές της παρουσίασης ήταν ο κληρικός της Μητροπόλεώς μας αρχιμ. π. Απόστολος Καβαλιώτης, Διδάκτορας και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge, η Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και Αντιπρύτανις κ. Ζωή Γαβριηλίδου και ο Καθηγητής της Νομικής του Δ.Π.Θ. και τ. Πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, οι οποίοι παρουσίασαν τις πτυχές της τεχνολαγνείας και τεχνοφοβίας που αναλύονται στο δοκίμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.

Ο αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης, που συνετέλεσε σημαντικά στην πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης στην Ξάνθη, αναφέρθηκε στο κορυφαίο δίλημμα του βιβλίου, στο κατά πόσο και πώς δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να ωφεληθεί η να ξεπεραστεί από τα παράγωγα της τεχνολογικής εξέλιξης. Περιέγραψε τη δομή του βιβλίου και επεσήμανε με βαρύτητα τη δυνατότητα που δίνεται σε περαιτέρω ανάπτυξη του προβληματισμού και διάλογο στο πλαίσιο της διανόησης, μέσω της δίγλωσσης έκδοσης σε ελληνικά και αγγλικά. Ο ίδιος μετέφερε την άποψη του συγγραφέα για τις αντιφάσεις που διέπουν τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της. Από τη μια δικαιολογημένη υπερηφάνεια δημιουργού και από την άλλη το δέος και τον συνεχόμενο φόβο για επιτεύγματα αυτά.