Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

27/12/2019. Ο Μητροπολίτης μας στο Ιωβηλαίο του Επισκόπου Βελίκης Σιωνίου στο Μπάτσκοβο της Βουλγαρίας.

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έλαβε μέρος στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Σταυροπηγιακό μοναστήρι του Μπάτσκοβο στην Βουλγαρία που βρίσκεται κοντά στη Στενήμαχο (σήμερα Ασένοβγραντ), πλησίον της Φιλιππουπόλεως.

 
Αιτία ήταν η πρόσκληση για τη συμμετοχή στις εόρτιες εκδηλώσεις και στη Θεία Λειτουργία για την πεντηκοστή επέτειο των γενεθλίων, που κατά την τοπική παράδοση, εόρτασε ο Ηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος.

Στο συλλείτουργο, εκτός του τιμωμένου Ιεράρχου, ο οποίος και προέστη της Θείας Ευχαριστίας, έλαβαν μέρος από την Εκκλησία της Ελλάδος οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαφίτα κ. Δημήτριος, και από την Εκκλησία της Βουλγαρίας οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Στάρας Ζαγοράς κ. Κυπριανός και οι Θεοφ. Επίσκοποι Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος, Μπελογκράντσκι κ. Πολύκαρπος και Κωνσταντίνης κ. Ιάκωβος. Προσήλθαν επίσης συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελικο-Τυρνόβου κ. Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Βύσκας κ. Βαρνάβας, από την Εκκλησία της Ρωσίας. 

Πλήθος κληρικών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοικήσεως και πιστών προσήλθαν για να ευχηθούν στο σεμνό Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας και να εκφράσουν σε αυτόν την αγάπη τους και τις ευχές τους με την ευκαιρία του ιωβηλαίου. Εκ μέρους των εξ Ελλάδος Ιεραρχών τον προσήκοντα λόγο απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, κατά το παρατεθέν στην Ιερά Μονή επίσημο γεύμα.

Σημειωτέον, ότι η Ιερά Μονή του Μπάτσκοβο, αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, μετά τη Μονή της Ρίλας, είναι το δεύτερο σε αίγλη ορθόδοξο προσκύνημα της Βουλγαρίας, κτισμένο τον 11ο αιώνα, στις υπώρειες της Ροδόπης, από τον στρατηγό του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού, Γρηγόριο Πακουριανό, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές, που σώζονται μέχρι σήμερα στην ελληνική γλώσσα. 


Πηγή: Ι.Μητρόπολη Διδυμοτείχου