Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/12/2019. Εορτή του Πολιούχου Αγίου Νικολάου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου.


Από το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Ακολούθως η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Παρέστησαν προσκεκλημένοι ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν και ο πάστορας της τοπικής Ευαγγελικής ενορίας κ. Παναγιώτης Λιτσικάκης, ως εκπρόσωποι των χριστιανικών ομολογιών που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Επίσης, παρέστησαν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες της περιοχής με πρώτους, τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο κ. Λαλούση, τον Δήμαρχο της πόλεώς κ. Ζαμπούκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς, τον Διοικητή της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγο κ. Χουδελούδη, τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Αντιστράτηγο κ. Μενεξίδη, τους βουλευτές Έβρου κ.κ. Γκαρά, Δημοσχάκη και Κελέτση, τον Διοικητή της 2ης Περιφ. Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο κ. Πασσάδη, τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Πολυχρονίδη, τους Διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, οι Ταξίαρχοι των στρατιωτικών σχηματισμών της περιοχής, οι Δήμαρχοι Σουφλίου κ. Καλακίκος και Ορεστιάδος κ. Μαυρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αλεξανδρουπόλεως, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέφθασε περί την 9.25' στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τον υποδέχθηκαν οι τοπικοί Άρχοντες και στρατιωτικά αγήματα που απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές, ενώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών".

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεφώνησε συντόμως τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο, καλωσορίζοντάς τον στην Αλεξανδρούπολη και στην εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου (διαβάστε την προσφώνηση εδώ) και τον κάλεσε να κηρύξει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Ιωβηλαίου Έτους 2020 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της πατρίδος μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Ορθοδοξίας και τα οικουμενικά μηνύματά της καθώς και στο βίο του Αγίου Νικολάου. Αναφέρθηκε επίσης στην προκλητικότητα της Τουρκίας που «καιρός είναι να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στη Μουσουλμανική μειονότητα. «Είμαστε ένα πραγματικό υπόδειγμα», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος. Επίσης, ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με κάθε καλή πίστη και απόλυτη ειλικρίνεια διαμηνύουμε προς την Τουρκία πως «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτίστως, δε, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που απορρέουν από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση» και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».

Παρατήρησε, ακόμη, ότι «το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Κατ' αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».

Ακολούθως, ανέφερε ότι τη στάση της Τουρκίας εις βάρος του ανθρώπου χαρακτηρίζει και η συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών. «Στους οποίους φέρεται με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, φθάνοντας στο σημείο να τους χρησιμοποιεί ακόμη και ως ομήρους ή και μέσο εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, αμέσως, να συμπεριφερθούν στην Τουρκία επιβάλλοντας την εφαρμογή της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής εις βάρος της των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, από εδώ, την ελληνική και ευρωπαϊκή Θράκη, την εσχατιά της Δύσης προς την Ανατολή, κατά τον εορτασμό της 100ής επετείου της Απελευθέρωσης και προσάρτησης της Θράκης στον εθνικό μας κορμό, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε, αδιαλείπτως, υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ως άνω αρχών και αξιών του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τις κληροδότησε η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη».

«Με τον τρόπο αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε, στο διηνεκές, υπερασπιστές του ανθρώπου και του ανθρωπισμού. Ιδίως, δε, σήμερα, όταν ο άνθρωπος χειμάζεται δεινώς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, δυστυχώς με μεγάλη ευθύνη της γείτονος Τουρκίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για το Ιωβηλαίο Έτος και άναψε συμβολικά τα κεριά στο ξύλινο ομοίωμα των 100 χρόνων που κατασκευάσθηκε ειδικά για τις εορτές της πόλεως, με τους ιεροψάλτες να ψάλλουν τον Πολυχρονισμό προς τον Πρόεδρο και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ταυτόχρονα παιδιά του 3ου Δημοτικού ξετύλιξαν από τον γυναικωνίτη κορδέλες με τα 100 έτη ζωής της πόλεως και άνθη έπεφταν από τον τρούλο του ναού.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι την παραλιακή λεωφόρο και η επιστροφή της λιτανείας στον Μητροπολιτικό Ναό για την απόλυση της Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας της λιτανείας παρετέθη δεξίωση στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.