Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

26/4/2020. Χορὸν τὸν πεντάριθμον νέων Μαρτύρων...

Την Κυριακή του Θωμά η τοπική μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης, οι οποίοι και μαρτύρησαν το 1836 στον οικισμό της Μάκρης. (Ολόκληρο το συναξάρι των Αγίων Πέντε εδώ.) 


Η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων τιμάται πανδήμως στο νησί της Σαμοθράκης, καθώς και στον τόπο μαρτυρίου τους στη Μάκρη την Κυριακή του Θωμά. Για το λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μεταβαίνει στο ακριτικό νησί της Επαρχίας μας, ώστε να τελέσει την εκκλησιαστική Πανήγυρη των Αγίων μας. 

Φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορονοΐου, μια τέτοια μετακίνηση ήταν αδύνατη. Έτσι το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 26 Απριλίου 2020, τελέστηκε για πρώτη φορά από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο του μικρού εξωκλησιού, στον τόπο μαρτυρίου των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων, στον οικισμό της Μάκρης.