Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/5/2020 1920-2020: 100 χρόνια Ελεύθερη Αλεξανδρούπολη.

Τη 14η Μαΐου 2020 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε σύμφωνα με τα μέτρα για τη αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού, την 100η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό μας και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Πατρίδας μας.


Το απόγευμα της Τετάρτης 13/5/2020 στις 18:30, τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Το πρωί της 14ης Μαΐου, ημέρα της Απελευθέρωσης της πόλεώς μας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας. 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ναού και παρουσία των Αρχών του τόπου και του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεοδώρου Καράογλου τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία των Ελευθερίων με την ανάγνωση του Πρακτικού της απελευθερώσεως της πόλεως που υπεγράφη προ 100 ετών μέσα στο κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού. 

Κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης μας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό κ. Καράογλου, ως εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τόνισε πως 100 χρόνια πριν σε αυτό το σημείο ο κόσμος υποδέχτηκε το στρατό και τον στρατηγό Κ. Μαζαράκη, πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωση της πόλης. Σήμερα, όμως, ο τρόπος που γιορτάζουμε τη μέρα είναι διαφορετικός, μα ταυτόχρονα και ένας τρόπος που μας τιμά ως Έλληνες. 

Ακολούθως στην Πλατεία του Φάρου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.