Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

20-23/4/2010 Η κάρα του αγ. Ευθυμίου Σάρδεων στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Ν. Χηλής.

Την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στη Νέα Χηλή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, οι ιερείς, οι τοπικοί άρχοντες και ο πιστός λαός της Μητροπόλεώς μας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια την τίμια κάρα του αγίου Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού. Την Τιμία Κάρα μετέφεραν από τον ομώνυμο Ναό του Αγίου στο Κερατσίνι οι πανοσ. αρχιμ. π. Ιωάννης Μαρής και π. Γερβάσιος Φράγγου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παραλαμβάνοντας την τίμια κάρα και αφού ευλόγησε το λαό εισήλθε στον Ιερό Ναό όπου τελέστηκε δέηση και δοξολογία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της, στον Ιερό Ναό του αγ. Γεωργίου τελούνταν καθημερινά  θεία Λειτουργία,  ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο, Εσπερινός και Αγρυπνία.

Την Πέμπτη 22 Απριλίου το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο και στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου Γεωργίου και της Κάρας του Αγίου Ευθυμίου στους δρόμους της Ν. Χηλής. Την Παρασκευή 23 Απριλίου το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μεσημέρι η Τίμια Κάρα ανεχώρησε για τον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Κερατσίνι, όπου και φυλάσσεται.

Η Κάρα του Αγίου Ευθυμίου φυλασσόταν παλαιότερα στην Χηλή του Ευξείνου Πόντου. Κατά την καταστροφή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, οι Χηλήτες μετέφεραν μαζί με τα υπάρχοντά τους και την Κάρα του Αγίου και την εναπόθεσαν στο Κερατσίνι. Μετά από παράκληση της Ενώσεως Χηλητών του Νομού μας προς τον Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, έγινε δυνατή η μεταφορά της Τιμίας Κάρας στην Μητρόπολή μας προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών μας χριστιανών.