Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

14/9/2010. Ο Μητροπολίτης μας στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010, η Εκκλησία μας τιμά την παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Με την ευκαιρία της Εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος συνοδευόμενος από τον διάκονο π. Σωφρόνιο Δημαρά και τον κ. Στυλιανό Δεληγιαννίδη, ταμία της Μητροπόλεως, μετέβησαν στην Φιλιππούπολη (Plovdiv) της Βουλγαρίας προσκεκλημένοι του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου. 
Τον Μητροπολίτη μας και τη συνοδεία του υπεδέχθη την Κυριακή το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος ο οποίος τους ξενάγησε στην Μητρόπολή του.
Την 13η Σεπτεμβρίου το απόγευμα μετέβησαν στα νότια της Φιλιππουπόλεως στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Όρος του Σταυρού (οροσειρά της Ροδόπης) όπου πραγματοποιήθηκε ο έξω από το Καθολικό της Ιεράς Μονής ο Εσπερινός της Εορτής χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου. Ακολούθως τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία και Θεία Λειτουργία για την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Πριν το τέλος του Όρθρου έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο. Την Αγρυπνία παρακολούθησε μεγάλο πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές που μετέβησαν με κάθε τρόπο στην δύσβατη περιοχή της Ιεράς Μονής.


Την επομένη ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2010, ο Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως επισκέφθηκαν την πόλη Κίρτζαλι (Kardzhali) στην νότια Βουλγαρία. Εκεί τους υπεδέχθη ο μουσουλμάνος Δήμαρχος της πόλεως κ. Χασάν Αζίζ και τελέσθηκε η ανακομιδή λειψάνων και τρισάγιο σε οστά Βούλγαρων σφαγιασθέντων από τους Τούρκους.