Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

2/2/2011. Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στην Αλεξανδρούπολη για την Εορτή της Υπαπαντής-Χειροτονία νέου διακόνου π.Χριστοδούλου Καραθανάση.

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 η Εκκλησία μας τιμά την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας. Στην Μητρόπολή μας κάθε χρόνο η εορτή της Υπαπαντής πανηγυρίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως. Εφέτος είχαμε την ευλογία να τελέσει την Θεία Λειτουργία ο Παναγιώτατος Γέροντάς μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος που εποίμανε θεοφιλώς την Μητρόπολή μας για τριάντα χρόνια (1974- 2004).

Ανήμερα της Εορτής της Υπαπαντής το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και του διαδόχου του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος χειροτόνησε σε διάκονο το πνευματικό του τέκνο Παναγιώτη Καραθανάση και του έδωσε το όνομα Χριστόδουλος προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Ο π. Χριστόδουλος Καραθανάσης κατάγεται από τον Προβατώνα και συνεδέθη από τα μαθητικά του χρόνια με τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμο. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Καβάλας και ως άγαμος κληρικός ενεγράφη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στην ομιλία προς τον χειροτονούμενο ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε για τριάντα χρόνια να διαποιμάνει τον ευγενή λαό του ακριτικού Έβρου και να δει τόσα παιδιά που πήρε κοντά του να μεγαλώνουν και να διακονούν την τοπική Εκκλησία είτε ως ιερείς και ψάλτες, είτε από άλλες κοινωνικές θέσεις. Κλείνοντας ευχήθηκε στον νεοχειροτονηθέντα διάκονο να υπηρετεί το Ιερό Θυσιαστήριο και τον Λαό του Θεού με φόβο και απαλλαγμένος από φιλοδοξίες και φιλοχρηματία.

Στο κήρυγμά του κατά την ώρα του Κοινωνικού προς τους πιστούς που γέμισαν τον Ναό της Αγίας Κυριακής, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία του για τα εθνικά μας θέματα, για την Θράκη και την Μακεδονία αλλά κυρίως για τον αγαπημένο του Έβρο που -όπως είπε- "δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέφτεται την Θράκη, τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη".

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι δύο Μητροπολίτες βράβευσαν τον επί 35ετία Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής κ. Ηλία Συκά για την προσφορά του στην Ενορία. Αμέσως μετά έγινε η εδώ και χρόνια βράβευση της χριστιανής γυναίκας ως μητέρας, γιαγιάς και μέλλουσας μητέρας. Ως γιαγιά βραβεύτηκε η κα. Μαριάνθη Κούρτη, 82 ετών, με 7 παιδιά, 32 εγγόνια και 2 δισέγγονα. Ως πολύτεκνη μητέρα βραβεύτηκε η πρεσβυτέρα Αικατερίνη Βουλγαράκη, σύζυγος του π. Σωκράτους, εφημερίου του Ναού, η οποία είναι 32 ετών και έχει 4 τέκνα. Ως μέλλουσα μητέρα βραβεύτηκε η κα. Χρυσάνθη Μήλιου η οποία είναι 28 ετών.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος δέχθηκε στο Ανθίμειο Κέντρο πολλούς από το εκκλησίασμα που ήθελαν να τον δουν από κοντά και να τον χαιρετήσουν. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του νεοχειροτονηθέντος σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλεως και το απόγευμα ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του ανεχώρησαν για την Θεσσαλονίκη.