Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

27/4/2011. Πανήγυρις Παναγίας Καμαριωτίσσης Σαμοθράκης.

Τῇ Πέμπτῃ τῆς Διακαινησίμου, ἐκκλησιαστικὴν ἑορτὴν καὶ πανήγυριν τελοῦμεν εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τῆς Παναγίας Θεοτόκου ἐν τῷ φερωνύμῳ Ναῷ καὶ τῇ κώμῃ Καμαριωτίσσῃ, εἰς ἀνάμνησιν τῆς ἐκ τῶν εἰκονομάχων διασώσεως, τῆς ἱερᾶς καὶ σεβασμίας εἰκόνος, τῆς Παναγίας τῆς Καμαριωτίσσης ἥτις διὰ θαυμασίου καὶ παραδόξου τρόπου, ἐν τῇ Σαμοθράκῃ ἀφίχθη, τῶν θαλασσίων κυμάτων ἐπιβαίνουσα.

Κατέστη δὲ ἡμῖν Προστάτις ὑπέρμαχος, ἀγλάισμα καὶ κλέος λαμπρότατον, ἔτι δὲ καὶ τὴν προσωνυμίαν τῷ τόπῳ προσήνεγκε.


Με αφορμή την εορτή της Παναγίας της Καμαριωτίσσης, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Άνθιμος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην νήσο της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης στον Ι.Ν. Παναγίας Καμαριωτίσσης του ομωνύμου χωριού, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής. Στο τέλος της ακολουθίας μίλησε στο εκκλησίασμα περί του θαύματος της άφιξης της ιεράς εικόνος της Παναγίας στη Σαμοθράκη και έπειτα έγινε η αναπαράσταση του ερχομού και η λιτάνευση της ιεράς εικόνος από το λιμάνι ως τον ναό.

Το πρωί της Πέμπτης ο Μητροπολίτης λειτούργησε στον ναό της Καμαριώτισσας και στο τέλος λιτανεύτηκε η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.
 


Σύντομη περιγραφή του θαύματος

 Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, κάτοικοι της νήσου Χάλκης προκειμένου να μην καταστραφούν οι εικόνες τους, τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας της εν Καμάραις (Καμαριωτίσσης) σε ένα μεταλλικό κουτί και την έριξαν στη θάλασσα με την πεποίθηση ότι η Υπεραγία Θεοτόκος θα την οδηγήσει σε ευάρεστο για αυτήν τόπο. Με την εύνοια της Θεοτόκου, την Πέμπτη της Διακαινησίμου ψαράδες της Σομοθράκης αντιλήφθηκαν μια έντονη λάμψη στη θάλασσα που ολοένα και πλησίαζε. Με ευλάβεια προσέγγισαν και έφεραν στη στεριά το μεταλλικό κουτί και ανοίγοντάς το αντίκρυσαν την εικόνα της Παναγίας της Καμαριώτισσας. Όλοι έκριναν σωστό ότι η εικόνα πρέπει να παραμείνει στον τόπο που βρέθηκε και τοποθετήθηκε σε προσκυνητάρι. Η χάρη της Παναγίας συσπείρωσε γύρω της ανθρώπους που δημιούργησαν ένα ναΐδιο προς τιμήν της και έπειτα τις οικογενειακές εστίες τους. Στον τόπο εκείνο σήμερα υπάρχει σύγχρονος μεγαλύτερος ναός. Με τον χρόνο ο τόπος πήρε το όνομα της Θεοτόκου Καμαριώτισσας το οποίο και διατηρείται.