Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

30/1/2012. Εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη των προστατών Αγίων της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η Εορτή της Παιδείας πανηγυρίστηκε με Θεία Λειτουργία σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως με εκκλησιασμό των Σχολείων της περιοχής. Ο κεντρικός εορτασμός τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Παρόντες οι Προϊστάμενοι των δύο Διευθύνσεων Εκπαιδεύσεως της Περιφερειακής Ενότητος Έβρου, η Αντιπεριφερειάρχις (και πρωην Γυμνασιάρχις) κ. Νικολάου και δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων μας. Κατά την ώρα του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η πανηγυρική ομιλία της ημέρας από τον θεολόγο-καθηγητή κ. Ηλία Ακίδη. Ακολούθως τελέσθηκε Αρτοκλασία και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου της πόλεως και όλων των κεκοιμημένων δασκάλων και καθηγητών της περιοχής. Ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε σε όλους τους παρόντες μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, και τόνισε πως παρόλο που η Εορτή των Τριών Ιεραρχών υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, εμείς θα επιμένουμε να την εορτάζουμε.


Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε πρωϊνό ρόφημα στους καθηγητές και δασκάλους στο Ξενοδοχείο "ΑΣΤΕΡΑΣ" της πόλεώς μας. Την εκδήλωση αυτή χαιρέτισε ο Μητροπολίτης μας, η Προϊσταμένη της Πρωτοβαθμίου Εκπαιδεύσεως κ. Αικατερίνη Κούσαντα και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβαθμίου κ. Παναγιώτης Ζιαγάκης. Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας μοίρασε δώρα σε όλους τους παρευρισκομένους.